Nyaralás lakókocsival, biztonságosan – hogyan?

Egy lakókocsival vagy egy lakóautóval útra kelni mindig nagy élmény, ezen felül pedig akár tízezreket is spórolhatunk nyaralásunkon. Rengetegen azonban igencsak felelőtlenül kölcsönöznek ki vagy vásárolnak lakókocsit, ami esetenként akár jelentős plusz terhet róhat autónkra, ezáltal olyannyira befolyásolva annak menettulajdonságait, hogy tapasztalatlan sofőrök könnyen az árokban végezhetik, így a családi nyaralásból könnyedén az autómentés procedúrájába csöppenhetünk.

Egy lakókocsi ugyanis nehézvontatmánynak minősül, amit bizonyos súlyhatárig ugyan szállíthatunk B-kategóriás jogosítvánnyal, azonban éppen emiatt a balesetveszélye megnövekszik. Egy lakókocsi ugyanis esetenként akár extrémen is képes megváltoztatni egy autó menetbiztonságát, példának okáért a féktávok megnövekednek, amit nem csak lejtőn lefelé, hanem egyenes terepen is érezhet a sofőr. Egy lakókocsi ezen felül nagy szél esetén alaposan meginogtathatja a járművet, a nyomvályús útszakaszokban is okozhat meglepetéseket, ezen felül pedig előzéskor, valamint kanyarodáskor is előidézhet nehézségeket, különösen abban az esetben, ha egy szűk utcában szeretnénk manőverezni, illetve egy szűk kanyart kívánunk bevenni.

A lakókocsik minden esetben szélesebbek, mint egy személyautó, amit figyelembe kell venni már az úton való haladáskor is! Míg például vontatmány nélkül megtehetjük, hogy merészebben vesszük a kanyarokat, vagy bizonyos esetben kikerüljük a kátyúkat, azonban egy több száz kilós lakókocsival erre nem lesz lehetőségünk.

Autónk ugyanis vontatmánnyal együtt általában kétszer olyan hosszúra nyúlik, ezen felül pedig lassabban reagál a kormánymozdulatokra, nagyobb ívekben is kell vele fordulnunk, illetve manővereznünk. Minden útszakaszon éppen ezért még jobban érvényesíteni kell vele a jobbra tartás szabályait, hogy biztonságosan célba érjünk, illetve másokat se akadályozzunk a közlekedésben. Egy lakókocsival minden esetben sokkal körültekintőbben kell közlekedni, mint egy szimpla járművel, hiszen amennyiben elrontunk egy lekanyarodót vagy belemegyünk egy kétes forgalmi helyzetbe, akkor nem kizárt, hogy csak külső segítséggel tudunk kikeveredni belőle, legyen szó akár rendőri segítségről, akár autómentésről. Akik még soha nem húztak maguk után vontatmányt, azok például meg se próbáljanak lakókocsival tolatni – ha csak nem gyakorolták korábban –, mert annak akár baleset is lehet a következménye.

A biztonságos utazás érdekében egy lakókocsival ezen felül fontos betartani néhány alapvető szabályt! Mivel egy vontatmányról beszélünk, ezért a lakókocsi a forgalomban tulajdonképpen egy utánfutónak minősül, így minden olyan szabály érvényes rá, ami más pótkocsikra. Ennek következtében figyelembe kell vennünk a ránk vonatkozó sebességkorlátozásokat – ez főként autópályán kellemetlen –, valamint azt is, hogy menetközben a lakókocsiban nem utazhat egyetlen személy sem, méghozzá beépített biztonsági öv esetén sem.

Ezen felül több országban is korlátozások vannak a lakókocsikra, így bizonyos méret és súly felett vannak városok, ahová be sem hajthatunk ilyen vontatmánnyal, de parkolásukra is vannak szabályzatok, így például míg Magyarországon lényegében bárhol megállhatunk és megszállhatunk vele, addig Svájcban csak és kizárólag az előre kijelölt helyeken, ergo a kempingekben. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy a lakókocsinak a világítása és a fékrendszere mindig makulátlan állapotú legyen, és mivel szélesebb felépítmény, az autóra szerelhető hosszabbított visszapillantók felszereléséről is gondoskodnunk kell a megfelelő térlátás érdekében.