Amiben verhetetlen az elliptikus tréner

Az elliptikus tréner egy olyan edzőgép, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyókúrázók és az alakformálók számára. Ma már számtalan típusok kaphatók, azonban sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy egy elliptikus tréner mire is alkalmazható a leginkább, egyszóval mik azok a tulajdonságai, amelyekben verhetetlen társaihoz képest.

Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner egyik legfontosabb pozitívuma, hogy edzés közben nem csak előre, hanem hátrafelé is dolgozunk, illetve végezzük az egyes gyakorlatsorokat, ami azért rendkívül fontos – és más edzőgépek számára elérhetetlen –, mert ezáltal mindig más és más izomcsoportokat mozgathatunk meg, több izmunkat erősíthetjük, lényegesen több kalóriát égethetünk, és mindent összevetve egy sokkal teljesebb, kerekebb, egészebb edzést végezhetünk el.

Nyilván más edzőgépen is végezhetünk fordított mozdulatsort, de képzeljük el, amint a futópadon hátrafelé rohanunk. Ez nem csak rendkívül szokatlan mozdulatsor, hanem egyben nagy bizonytalanságot és egyensúlyvesztést is okoz, összességében tehát balesetveszélyes, és nem is túl hatékony. Az elliptikus tréner ezzel ellentétben biztonságosan, folyamatosan a pedálokhoz tapasztott lábakkal, masszív és biztonságos nyújtó fogózkodókkal, és természetes mozdulatsorral, hiszen tulajdonképpen csak az egészséges gyaloglást vagy gyorsmenést imitáljuk hátrafelé.

Az elliptikus tréner verhetetlen továbbá még a kíméletességben is, hiszen kutatások által bizonyított tény, hogy a természetes mozdulatsornak, valamint az eszköz felépítésének köszönhetően úgy védi ízületeinket, amire egy futópad vagy egy szobabicikli soha nem lesz képes. Az elliptikus trénert ugyanis úgy tervezték, hogy az ember legtermészetesebb mozgását, a gyalogláskor vagy egy lazább kocogáskor imitált lépéseket utánozza, de sokkal intenzívebb, az egész testet, minden izmunkat megmozgató formában.

Az edzőgépen a gyakorlatot állva hajtjuk végre, miközben karjainkkal egy masszív kapaszkodót szorítunk, lábunk pedig csúszásmentes pedálokon mozognak, azokat soha el nem hagyják. Ez nem csak rendkívül biztonságossá teszi az elliptikus tréner használatát – komolyabb sérülést még soha nem okozott senkinek –, hanem a például a futás közben keletkező rugózó mozgás hanyagolása miatt csökken az ízületek terhelése, legyen szó akár a térdről, akár a csípőről, akár a bokáról. Többnyire emiatt rendkívül népszerű az elliptikus tréner azok között, akik hajlamosak a sérülésre, netán jelentős súlyfelesleggel küzdenek, netán idősek, de természetesen bárki másnak is ideális, ha szeretne rendkívül gyorsan és hatásosan fogyni – a lehető legkisebb befektetett munkával.

Az elliptikus tréner annak köszönheti rendkívül nagy kalóriaégető képességét – merthogy ezen a téren is verhetetlen a masina –, hogy kapaszkodói nem csak a biztonság végett kerültek fel rá, segítségükkel és alkalmazásukkal ugyanis még alaposabban átmozgathatjuk testünket.

Amennyiben ugyanis a pedálok mellett a kapaszkodókat is folyamatosan használjuk szívritmusunk megemelkedik, a vér intenzívebben kezd el áramlani szervezetünkben, ezek a folyamatok pedig szó szerint kényszerítik testünket arra, hogy egyre több kalóriát égessenek el, ami a nem túl magas pulzustartomány miatt zsírtartalékunkból tűnik majd el. Ezzel a plusz munkával természetesen karjaink is megdolgoztatásra kerülnek, miközben a terhelés apránként eloszlik testünkben, így fáradtságérzetünk sem lesz olyan magas, mintha ugyanennyit edzettünk volna egy futógépen. Ez azért nagy pozitívum, mert ezáltal könnyed munkával, de rengeteg kalóriától szabadulhatunk meg, méghozzá boldogan és mosolyogva.