pihenés kategória bejegyzései

Milyen ékszert viselj egy elegáns ruhadarabhoz?

Az ékszerviselésnek vannak bizonyos íratlan szabályai. Míg korábban ezek a szabályok igen szigorúak voltak, addig mára már sokkal megengedőbbek lettek. Jól tükrözi ezt például az is, hogy néhány évvel ezelőtt még oltári nagy baklövést követett el az, aki egy sportcipő viselése mellett gyöngysort tett a nyakába. Ez akkoriban igencsak ízléstelen és nem összeillő párosítás volt.

Milyen ékszert viselj egy elegáns ruhadarabhoz?

Mára azonban ezek a szabályok sokkal engedékenyebbek lettek, így bátran viselhető együtt a gyöngysor és a tornacipő is. Sőt, akár egy egyszerű, fehér póló is bulizós viseletté alakítható, ha ahhoz egy csillogó, feltűnő Swarovski ékszert veszünk fel. Ma tehát már sokkal többféle stílust és viseletet engedhetünk meg magunknak az íratlan szabályok ugyanis, mindezt lehetővé teszik. Lássuk, milyen ékszert illik manapság viselni egy-egy elegáns ruhadarabhoz! Amennyiben elegáns megjelenést szeretnél kölcsönözni magadnak, úgy a ruháidat mindenképpen valamilyen nemesfém ékszerrel kombináld össze.

Bár a nemesfémből készült ékszerek igen borsos árúak, mégis megéri befektetni egy-egy darabba a pénzt, hiszen ezek sokkal elegánsabbak, mint az egyszerű bizsu darabok.

Nem csak emiatt érik meg az árukat a nemesfém ékszerek, hanem azért is, mert sokkal tartósabbak, időtállóabbak, mint a bizsu ékszerek. Napjainkban nem csak az arany és az ezüst ékszerek hódítanak a férfiak és a nők körében, hanem a különleges, orvosi fémből megalkotott darabok is nagyon népszerűek.

Ez utóbbiak előnye továbbá az is, hogy még az érzékeny bőrűek is bátran viselhetik azokat, hiszen semmilyen allergiás reakciót nem okoznak. Egy kis kosztüm mellé semmi esetre sem szabad többféle nemesfém ékszert választani, vagyis soha se keverjük az aranyat, az ezüsttel. Amennyiben valaki mégis keveri a különböző színű ékszereket, úgy igen könnyen keltheti a karácsonyfa kinézetet, és ezt jobb elkerülni egy elegáns rendezvényen. Az elegáns szettekhez leginkább passzoló ékszerek közé sorolhatjuk a gyöngyös karkötőket, hosszú nyakláncokat, apró, köves fülbevalókat, vagy az egyedi, kézműves ékszereket is.

Általánosságban elmondható, hogy a legelegánsabb ékszerek azok a darabok, amelyek tenyésztett vagy igazgyöngyöt tartalmaznak. Fontos, hogy a gyöngyök színe megegyező legyen, ezért, ha csak olyan szettünk van, amelyben különböző színűek a gyöngyök, akkor semmi esetre se viseljük őket együtt egy elegáns ruha mellé. Ékesítsük inkább öltözékünket egy-egy darabbal, külön-külön, így kifinomult és valóban elegáns lehet a megjelenésünk. Az elegáns ruhák esetében fontos megjegyezni azt, hogy sohasem szabad túl sok ékszerrel kiegészíteni az öltözékünket. Az elegáns viseltre ugyanis, nagyon igaz az, hogy a kevesebb, néha több.

A ruha szépségének kiemelésére például, tökéletesen alkalmas és éppen elegendő egyetlen pár fülbevaló és egy nagyobbacska gyűrű. Elegáns viselet mellett jobb, ha elfelejtjük a túlságosan kihívó, feltűnő, élénk színekben pompázó ékszereket. Ahhoz, hogy valóban alkalomhoz illő és elegáns maradhasson a megjelenésünk, semmi esetre sem szabad eltúlozni az ékszerek méretét és mennyiségét sem. Míg műanyag ékszerekből tulajdonképpen bármennyit egymás mellé lehet pakolni, addig ez, az elegáns ékszerek esetében abszolút nem igaz. Fontos, hogy az ékszer illeszkedjen a ruha stílusához, valamint az ékszert viselő személy egyéniségéhez. Fontos, hogy egy elegáns rendezvényen, ne az ékszereink segítségével akarjuk felhívni önmagunkra a figyelmet. A túl sok ékszer ugyanis, sokkal inkább giccsessé teszi a viselőjét, nem pedig alkalomhoz illő megjelenésűvé. Soha ne viselj például minden ujjadon egy-egy, vagy akár több gyűrűt, vagy több pár fülbevalót egyszerre, ha valóban elegánsan szeretnél kinézni.

Milyen gyűrű illik a kedvesedhez?

Egy ékszer kiválasztása során nagyon körültekintőnek kell lenni, főként abban az esetben, ha éppen egy eljegyzési gyűrűt szeretnénk megvásárolni. Az ékszereknek ugyanis nem csupán szépnek kell lenniük, hanem egyben tükrözniük kell a viselője személyiségét is. Amennyiben egy ékszer nem passzol a tulajdonosához, úgy a hölgy nem is viseli majd azt szívesen. Lássuk, milyen típusú nőkhöz, milyen fajta gyűrű illik! A kedvesed romantikus típus, vagy inkább lázadó természet?

Netán inkább a drámai királynő szerepébe szeret belebújni?

Nem kell aggódnod, biztosan megtalálod a leginkább hozzá passzoló darabot! Amennyiben a kedvesed egy erős egyéniség, szeret irányítani és rendkívül magabiztos, úgy abban az esetben mindenképpen egy Statement-gyűrűt válassz számára. A Statemet-gyűrű képesek megmutatni a viselője potenciálját. Ezek az ékszerek a legújabb trendet követik, hiszen mind színben, mind formában nagyon divatosnak számítanak. Szíved hölgye inkább kreatív egyéniség? Szereti az egyedi, különleges színű darabokat viselni? Úgy mindenképpen egy különleges ékszerrel lepd meg. A különleges gyűrűk tökéletesen ki tudják hangsúlyozni az ékszer viselőjének egyéniségét. A különleges nők nem engedik azt, hogy saját ízlésüket bárki befolyásolja, eltántoríthatatlanok a saját stílusuktól. Ezek a nők mindig szeretnének különbözni a „tömegtől”, egyediek, különlegesek szeretnének maradni.

Igaz ez a viselt ékszereikre is, hiszen ők nem szeretnének olyan darabokat viselni, amelyek bármikor szembe jöhetnek velük az utcán. A különleges, egyedi tervezésű ékszereket roppant módon kedvelik, ezért azt javasoljuk, hogy valami ilyen típusú eljegyzési gyűrűt készíttess kedvesednek, ha ebbe a típusba tartozik. Jó választás lehet például egy masszív pecsétgyűrű, sőt, akár egy különleges, színpompás acrylból készült gyűrűt is szívesebben hordanak az e csoportba sorolható nők, mint mondjuk egy hagyományos ezüst gyűrűt.

E nők legkiemelkedőbb erényének számít az, hogy szeretnek kitörni a megszokás falai közül, és mindig különlegességre és a megszokottól való különbözőségre vágynak. Amennyiben kedvesed nem tartozik egyik említett csoportba sem, akkor könnyen lehet, hogy egy igazi lázadó típusú nővel élsz együtt. Eme hölgyek igen magas hőfokon élik az életüket.

A vad és lázadó, intenzív egyéniséggel rendelkező nőknek mindenképpen vad ékszereket illik vásárolni. Eme nők igen nagy önbizalommal rendelkeznek, és rendkívül bátran tudnak viselkedni a mindennapokban. Az ő esetükben nagyon fontos az, hogy az ékszer kifejezetten feltűnő legyen. Egy feltűnő ékszer segítségével ugyanis, a vad és lázadó típusú nők még feltűnőbbé válhatnak. Így mindig, mindenkor és mindenhol ők maguk lehetnek a középpontban. Ez pedig minden lázadó és vad természettel rendelkező nő legnagyobb vágya. A legkedveltebb ékszer a vad nők körében általában a rocker stílusban elkészített, füstös kövekkel kirakott, masszív elemekből összeállított gyűrű. Léteznek úgynevezett feminim hatású ékszerek is. Ezeket a gyűrűket főként a pozitív gondolkodású, bohókás jellemű, játékos, ám egyben vezéregyéniséggel rendelkező nők számára ajánljuk.

A feminim típusú ékszerek remekül passzolnak a kislányos bájjal megáldott, giccstől tartózkodó hölgyekhez. Az e típusba sorolható nők kifejezetten szeretik a virág, a szív, a pillangó és a hurok motívumokat, így igyekezzünk olyan ékszert vásárolni részükre, amely ezek valamelyikét magán hordozza. A köves gyűrűket is kifejezetten kedvelik a feminim típusba sorolható nők. Válassz hát egy olyan ékszert, amely egyetlen apró követ tartalmaz, ám ez a kő ne dudorodjon ki túlságosan az ékszer felületéből.

Hírességek eljegyzése – Milyen eljegyzési ékszert viseltek a sztárok?

Nemrégiben történt meg Almal Almuddin és George Clooney eljegyzése, amely meglepetésként ért mindenkit, hiszen a híres színész nagyon házasságellenes volt korábban. A sikeres és gyönyörű ügyvédnő azonban olyannyira elbűvölte a sztárt, hogy végül Clooney eljegyezte kedvesét. A hír az egész világot bejárta és a sajtósok azonnal az eljegyzési gyűrűt kezdték el fotózni. Az ékszer természetesen meseszép és az ára is igen magas volt. Értesülések szerint, az ékszer egy olyan 7 karátos gyémántot tartalmaz, amelyet bagett-csiszolással készítettek el.

Az értékes gyémánt rögtön okozott is némi problémát a gyönyörű ügyvédnő számára, aki éppen Londonba utazott vissza, az Egyesült Államokból. A vámon ugyanis, egy ekkora értékű ékszert mindenképpen be kell jelenteni, ám ezt Almal Almuddin nem tette meg, ezért igen jelentős pénzösszeget kellett kifizetnie a vámvizsgálat után. Az ügyvédnő valószínűleg ezt nem bánja, hiszen a gyönyörű ékszer kárpótolja őt a bosszúságért cserébe. Nem csupán George Clooney lepte meg kedvesét nagy értékű eljegyzési ékszerrel, hanem Vilmos herceg is, amikor eljegyezte Kate Middletont.

2010 novemberében röppent fel a hír, hogy a szerelmesek eljegyezték egymást. A kamerák előtt történő bejelentés közben, természetesen mindenki szeme Kate Middleton kezére szegeződött, hiszen az eljegyzési gyűrűt az egész világ látni szerette volna. Kate egy kék színben pompázó zafírgyűrűt viselt, amely jól körül volt pakolva gyémántkövekkel is. Egészen pontosan 14 darab apró gyémánt díszítette az ékszert, amely nem megerősített hírek szerint, korábban Vilmos herceg édesanyjáé volt. Az ékszer értékét nagyjából 100 ezer euróra becsülték.

Vajon létezik olyan hölgy, aki egy ilyen gyűrűvel történő lánykérésre nemet mondana? Aligha! Kicsit régebbi történet, ám érdemes megemlíteni Michael Douglas és Catherine Zeta Jones eljegyzését is, hiszen a gyűrű nem csupán csodaszép, hanem roppant értékes is volt. A régies kinézetű ékszert közel két millióért szerezte be Douglas, 1999-ben.

Nem meglepő hát, hogy a boldog menyasszony minden nap büszkén viselve mutogatta az eljegyzési ékszert. A gyűrű 28 apró gyémántkövet tartalmaz, amelyek körbeölelnek egy nagyobb, 10 karátos gyémántot. Vitathatatlanul egy értékes ékszernek számít. Arról, hogy jelenleg hol van ez a gyűrű, napjainkban semmilyen információ nincs. Eme nagy értékű ékszerek mellett érdemes még említést tennünk Jay-Z eljegyzési gyűrűjéről is, amelyet Beyoncénak vásárolt. Az ékszer rendkívül értékes, hiszen ára megközelítőleg 3,7 millió euróra tehető.

A 2008-ban vásárolt ékszer egy 18 karátos gyémántot tartalmaz, így talán ez a gyűrű a legértékesebb, a sztárok által viselt eljegyzési ékszerek közül. A valaha volt legértékesebb ékszer azonban mégsem ez az eljegyzési gyűrű, hanem az Elisabeth Taylor által viselt gyűrű volt. A jelenlegi árfolyam szerint ugyanis, Elisabeth Taylor eljegyzési gyűrűje közel 6,5 millió eurót kóstál, vagyis a legtöbb ember számára elérhetetlen vagyonba került. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon megéri-e egy ekkora értékű eljegyzési gyűrűt ajándékozni. Attól ugyanis, hogy valaki ennyire értékes ékszert ajándékoz a párjának, az még nem jelent garanciát arra, hogy a szerelem örökké fog tartani. Sokkal olcsóbban is be lehet már szerezni igazán szép, gyémántot tartalmazó eljegyzési gyűrűt, ám sokan nem érik be ezekkel az „egyszerű” darabokkal. A „flanc” sokkal inkább jellemző a sztárokra, hiszen ők ország-világ előtt szeretnék megmutatni azt, hogy ilyen értékes ékszereket is megengedhetnek maguknak.

Milyen ékszert viselj egy esküvőn?

Köztudott, hogy egy esküvőn mindig alkalomhoz illően, elegáns ruhában kell megjelenni. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az alkalmi ruha mellé illik ékszereket is viselni. Természetesen nem mindegy az, hogy az esküvőn részt vevő vendégek milyen ékszer viselése mellett döntenek. Lássuk, hogy milyen ékszert viselj, ha esküvőre vagy hivatalos!

Először is, nagyon fontos, hogy olyan ékszert válassz, amely egyáltalán nem bántja a többi vendég szemét. Ne legyen ízléstelen, vagy túlságosan hivalkodó sem. Fontos, hogy a viselése közben jól érezd magad, az ékszer passzoljon a személyiségedhez, a ruhádhoz, valamint kényelmes is legyen, hiszen valószínűleg táncolnod is kell majd az ünnepségen. Vannak olyan esküvők, ahová külön dresszkód van megadva. Ezeken az eseményeken természetesen a dresszkódnak megfelelő öltözéket kell viselni, így az ékszereidet is eszerint kell megválasztanod, színben és megjelenésben. Amennyiben nincs külön előírt öltözködési minta, úgy az ékszereket az alkalomhoz illő ruhádhoz válaszd meg.

Fontos, hogy ne csak a ruháiddal tükrözd azt, hogy elegánsan vagy felöltözve, hanem az ékszereid is sugározzanak eleganciát és ünnepélyességet. Mindig add meg a tiszteletet az eseménynek az ékszereiddel is, és fontos, hogy soha ne ess túlzásokba. Ne aggass magadra túl nagy, túl feltűnő és túlságosan hivalkodó ékszereket, hiszen nem az a cél, hogy kitűnj a tömegből! Egy elegáns fülbevaló például mindig kitűnő választás a hölgyek számára, hiszen ezzel semmi esetre sem lehet melléfogni. A megjelenést egy jól megválasztott, elegáns fülbevaló remekül fel tudja dobni, illetve igazán nemessé tudja tenni az ékszer viselőjét. A legokosabb dolog az, ha Te is egy visszafogott, pasztell árnyalatú elegáns fülbevalót választasz, hiszen az esküvőkön általában a klasszikusnak mondható pasztellszínek dominálnak.

Még elegánsabbá és elbűvölőbbé tudod tenni a megjelenésedet, ha olyan fülbevalót választasz, amelyben a kövek színe harmonizál a ruhád árnyalatával. Amennyiben az öltözékedhez illik a fülbevalón kívül más ékszer is, úgy azt javasoljuk, hogy válassz karláncot, nyakláncot, sőt akár bokaláncot is a szetted kiegészítésére. Az esküvőkön általában a köves, csillogó nyakláncok viselése is elfogadott, hiszen ezek remekül fel tudják dobni az alkalmi ruhákat. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az ékszereinknek mindig harmóniát kell sugározniuk. Egy rosszul megválasztott ékszer ugyanis, akár kaotikussá is teheti a megjelenésünket.

Érdemes már az esküvőt megelőző néhány napban érdeklődni a házasulandó pártól azzal kapcsolatban, hogy milyen irányt szeretnének követni az esküvőn való megjelenésben. Amennyiben romantikus hangvételű outfit-et terveznek, úgy illik a vendégeknek is ezt az irányvonalat követni, és e szerint kell megválasztani az öltözéket és az ékszereket is. Kifejezetten igaz ez abban az esetben, ha az esküvőn valamilyen különleges szerepet töltünk be. Amennyiben Te magad leszel az egyik esküvői tanú, a koszorúslány vagy netán a vőfély szerepét töltöd be, úgy mindenképpen alkalmazkodnia kell az öltözékednek és az ékszereidnek, a házasulandó pár megjelenéséhez.

Nem szabad azonban elkövetni azt a hibát, hogy olyan ékszert viselünk, amely élénk, rikító színű. Azt is okosan teszed, ha az óriási méretű gyűrűidet és nyakékeidet inkább otthon felejted. Ne légy híve a túlzott cicomának, ne akarj feltűnést kelteni. Ne feledd, a kevesebb, néha több! Szolid, alkalomhoz illő, elegáns ékszerekkel biztosan nem foghatsz mellé!

Kerékpárszállítás a tetőn a biztonság és a fogyasztás szemszögéből

Főként a nyári időszakban a nyaralások alkalmával nagyon sok autós viszi magával kerékpárját is. A legkedveltebb szállítási mód nagy általánosságban a tetőcsomagtartóra szerelt forma, ami valóban közkedvelt, de korántsem biztos, hogy a legbiztonságosabb is, a fogyasztás mértékéről nem is beszélve.

A tetőre szerelt két kerékpár ugyanis annyira képes befolyásolni a menetbiztonságot, hogy nagyobb szél esetén akár könnyen az árokban is landolhatunk, így a nyaralás helyett csak az autómentés örömeit élvezhetjük majd. Ha a fogyasztást vizsgáljuk, egy teljesen átlagos autóra erősített három kerékpár a statisztikák szerint normál ellenszélben, folyamatos 100 kilométer/óra feletti sebesség esetén akár 40-50 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást, vagyis 5 liter esetén akár 7,5 literről is beszélhetünk. Ez egy 1000 kilométeres autóút esetén – ami egy nyaralás esetén normális lehet – akár 25 liter plusz benzint is jelenthet, nem beszélve az egyéb biztonsági tényezőkről.

A kerékpárszállítás ugyanis az autó tetején kivitelezve soha nem egy túl biztonságos műfaj.  Noha a specializált rögzítőknek köszönhetően a bicikliket ma már nagyon masszívan erősíthetjük a gépjármű tetejéhez, azonban ez rendkívül sok negatívumot von maga után.

Már alapból a felszerelés is problémás lehet, hiszen magasra emelgetni a kerékpárokat úgy, hogy az autó festése se karcolódjon össze – stresszes és nehéz feladat is egyben. Ennél is nagyobb baj azonban, hogy az autó menetstabilitása a rosszabb légellenállásnak köszönhetően rendkívüli mértékben megromlik. Ez annyit jelent, hogy már szembeszél nélkül is sokkal több benzint kell elégetnie a motornak ahhoz, hogy ugyanazt a teljesítményt adja le, mert a kerékpárok olyan légellenállást eredményeznek, ami a teljesítményben csapódik vissza. Mivel a kerékpárok alaposan kinyúlnak a tetőből, ezért oldalirányból autónk stabilitása drasztikus mértékben megromlik.

Ez már minimális oldalszél esetén is észrevehető lesz a kormányzáson, de mivel a nyár a hirtelen és nagy kifutószéllel érkező záporok, illetve zivatarok időszaka, ezért akár a váratlan balesetek előidézője is lehet a tetőre szerelt kerékpár. Ha mi sem akarjuk átélni emiatt az autómentés procedúráját, akkor fontos jó előre felkészülni például arra, hogy kamionok mellett elhaladva, vagy nagy oldalszélben mindig drasztikus ellenkormányzásba kell kezdenünk. Éppen ezért ajánlatosabb inkább lassabban, az út jobb széléhez húzódva közlekedni – a széliránytól függően –, lévén egy erősebb oldalszél általi lökés ugyanis akár fél métert is húzhat autónkon valamelyik irányba, ami balesetveszélyes állapotot idézhet elő.

Nem szabad továbbá szó nélkül elmenni a magas rakomány mibenléte mellett sem, hiszen sok autós hajlamos elfelejteni azt, hogy az autó teteje akár másfél méterrel is megemelkedhet, ha egy kerékpárt szerelünk fel rá. Ez például szűk utcákban, belvárosokban – ahol a táblák szinte rálógnak az autókra –, mélygarázsokban vagy kisebb alagutakban balesetveszélyes állapotokat idézhet elő.

A bicikli esetleges leszakadása ugyanis nem csak autónkban tehet nagy kárt, hanem a forgalomban részt vevő többi utasban is, főleg gyorsforgalmi útszakaszokon. Éppen ezért, amennyiben kerékpárt szállítunk autónk tetején, ne csak a fogyasztás megnövekedésére készüljünk fel, hanem a biztonságos rögzítésre, illetve a tetőn szállított kerékpárok menettulajdonságunkra gyakorolt hatásaira is.

Takarékos autóvezetés – Rekord alacsony fogyasztás és biztonság egy apró kütyü segítségével

Egy autós esetében alighanem a biztonság mellett a fogyasztás a második olyan tényező, ami egy gépjármű esetében elsődleges lehet. Az autók ma már megbízható pontossággal adnak visszajelzést arról, hogy mennyi üzemanyag van a tankban, azonban egy aprócska kütyü segítségével immáron azt is megtudhatjuk, hogy autónk mennyit is fogyaszt valójában, akár valós időben is.

Ma a piacon több olyan, bárki által elérhető és egyszerűen beszerezhető szerkezet is megtalálható, aminek köszönhetően rendszeres visszajelzést kapunk az autó fogyasztásáról, de ezen felül számtalan egyéb előnye is van, ami a biztonságos is növeli, ezáltal megelőzhetjük a költséges rendőrségi bírságokat, valamint az autómentést is. Az efféle apró segédeszközök egy alig néhány centiméteres, LED-kijelzővel ellátott műanyagdobozt takarnak a valóságban, amelyeket autónk OBD II csatlakozójára kell rákötnünk ahhoz, hogy működésre bírjuk. Ilyen csatlakozó minden 2001 után gyártott benzines, és minden 2004 után készült dízeles autóba került, ami nem csak autónk fogyasztásáról képes pontos beszámolót közölni, lévén beépített GPS és GSM modulokkal is rendelkezik. Ez annyit jelent, hogy a kis szerkezet folyamatosan olvassa és továbbítja is az autó elektronikája által küldött információkat egy központi szerver irányába, ahonnan egy számítógép, de akár egy okostelefon segítségével is kiolvashatjuk az adatokat. Ezáltal már akkor érzékelhetjük a problémát, mielőtt annak bármilyen jele lenne a gyakorlatban, ezen felül pedig egy esetleges lopás esetén a GPS nyomkövetőként is szolgál, avagy autónknak sokkal könnyebben a nyomára bukkanhatunk majd.

A kis szerkezetnek köszönhetően tehát akár az autó pozícióját és hibáját is megállapíthatjuk a távolból, ami természetesen képes vészhívást is leadni, ha az elektronika balesetet érzékelt, így például felborulást, a légzsák, esetleg a riasztó aktiválását. Amennyiben tehát nem mi, hanem a szerkezethez kapcsolódó adatközpont hívja számunkra a segítséget, olyan információkkal is képes lesz szolgálni, mint például, hogy milyen sebességgel haladt vagy mi történt az autóval.

A biztonsági lehetőségek mellett azonban az efféle kis kütyük inkább a fogyasztás miatt kerülnek beépítésre, hiszen képesek deciliter pontossággal megállapítani, hogy autónk milyen részfogyasztással rendelkezik 100 kilométeren. A szerkezet által gyűjtött adatokat ki is elemeztethetjük, ezáltal megtudhatjuk azt is, hogy milyen vezetési szokásaink vannak, amelyek negatívan befolyásolják a fogyasztást. Például túlpörgetjük a motort, erőteljesen gyorsítjuk, gyakran használjuk indokolatlanul a sebváltót és így tovább. További előny, hogy egyre több biztosító számára az efféle szerkezet akár több ezer forintot is lefaraghat havonta a Casco értékéből.

Mivel a szerkezet által közvetített adatok rögzítésre és megőrzésre kerülnek, éppen ezért egy baleset esetén a biztosítók számára akár bizonyítékokkal is tud szolgálni a vétkesség megállapítását tekintve. Természetesen a szerkezet azt is ellenőrizni képes, hogy mikor szabálytalankodunk, ezáltal természetesen biztonságosabb vezetésre ösztönzi alkalmazóját. Efféle kütyük egyébiránt ma már több gyártó kínálatában is megtalálhatók, és nagy általánosságban minden esetben biztonságosabb vezetésre ösztönözte az autósokat, amellyel párhuzamosan képes volt csökkenteni átlagos fogyasztásukat is, így nem egy esetben a sofőrök befektetett költségei már 2-3 hónap alatt teljes egészében megtérültek.

Van kibúvó a gyorshajtás alól?

A rendőrségi statisztikák szerint az utakon történő balesetek egy igencsak jelentős részéért még mindig a gyorshajtás tehető felelőssé. Ha a biztonságos vezetés a cél, és nem akarunk drága bírságokat fizetni, esetleg összetűzni a hatóságokkal vagy részt venni az autómentés procedúrájában, akkor a gyorshajtást vélhetően mi is elkerüljük, de vannak esetek, amikor az ember nem figyel, esetleg a forgalom belekényszeríti olyan helyzetekbe, hogy nem tehet mást – megszegi a szabályokat.

Alapvető probléma, hogy a gyorshajtás számlázása gyakran csak a történtek után hetekkel történik, ezáltal az autós emlékei elhalványulnak a történtek kapcsán, de vannak olyan esetek is, amikor az érintett nem akarja elfogadni a gyorshajtási bírságot, mert véleménye szerint azt nem jogszerűen kapta. Hogy mit tehetünk ilyen esetekben? Az egyik első, hogy bizonyítási eljárást kérünk, amihez minden állampolgárnak joga van, így amennyiben például olyan fénykép miatt akarnak megbüntetni minket, amelyen egy autópályán egy 100 kilométer/órás sebességkorlátozó-táblához közeledvén 120 kilométer/órás sebességgel közlekedünk, de autónk még meg sem közelítette a kérdéses táblát, akkor szinte biztosan sikeresen élhetünk ezzel a jogunkkal. Mindezt különösen érdemes megjegyezni azok után, hogy Magyarországon egyre gyakoribbá válnak a sebességmérések, éppen emiatt a jövőben könnyebben belefuthatunk egy ilyen problémába.

Nyilvánvalóan senki sem szeret feleslegesen pereskedni, különösképpen nem a hatóságokkal, azonban a gyorshajtás során kiküldött értesítő is tartalmazza, hogy a határozat kézhezvételét követő nyolcadik napon belül bizonyítási indítvány terjeszthető elő, ami megfelel egyfajta fellebbezésnek abban az esetben, ha nem fogadjuk el a büntetést, illetve nyomós okunk van megvétózni azt. Ezen felül élhetünk az 1988. évi I. törvény 21/A.§-ában megfogalmazott kimentés lehetőségével, ami hasonló célt szolgál, ám nem minősíthető fellebbezésnek.

Amennyiben azonban már megtörtént a baj, a fellebbezésre szükség lesz, ezt pedig általában a kiküldött határozatban is kiemelik. Ennek értelmében a határozat ellen 15 napon belül egy 5 ezer forint értékű illeték – illetékbélyeg formájában – történő megfizetése mellett a bemérés helyszínéhez legközelebbi rendőr-főkapitányság vezetőjének címzett fellebbezés indítható. Amennyiben az a váratlan eset áll elő, hogy autónkat kölcsönadtuk, eladtuk vagy ellopták, és ezt bizonyítani is tudjuk, akkor természetesen a kimentés lehetősége a legegyszerűbb, bizonyítás – adás-vételi szerződés, rendőrségi jegyzőkönyv és így tovább – mellett ugyanis természetesen mentesülünk a bírság alól.

Hogy mégis mi az a fentebb említett bizonyítási eljárás? Ez lényegében egy ingyenes fellebbezési forma, amelynek során egyfajta egyeztetés jön létre a felek között. Ebben meg lehet nevezni, hogy a kiküldött határozatnak melyik részével nem értünk egyet, illetve ezt természetesen bizonyítékkal is alá tudjuk támasztani. Fontos minden esetben megalapozott bizonyítékkal a rendőrség elé járulni, máskülönben mi húzhatjuk a rövidebbet! Amennyiben azonban ez megvan, kérhetünk helyszínbejárást, de természetesen nem ez az első lépés, hanem a felvételek megtekintése, az autósnak ugyanis lehetősége van a lakhelye szinti illetékes rendőrkapitányságon megtekinteni a gyorshajtás teljes videofelvételét. Ha az autó haladása és pozíciója ezen sem teljesen egyértelmű, akkor kerülhet sor helyszíni szemlére. Ha ekkor sem születik megállapodás, akkor jöhet a fellebbezés.

Nyaralás lakókocsival, biztonságosan – hogyan?

Egy lakókocsival vagy egy lakóautóval útra kelni mindig nagy élmény, ezen felül pedig akár tízezreket is spórolhatunk nyaralásunkon. Rengetegen azonban igencsak felelőtlenül kölcsönöznek ki vagy vásárolnak lakókocsit, ami esetenként akár jelentős plusz terhet róhat autónkra, ezáltal olyannyira befolyásolva annak menettulajdonságait, hogy tapasztalatlan sofőrök könnyen az árokban végezhetik, így a családi nyaralásból könnyedén az autómentés procedúrájába csöppenhetünk.

Egy lakókocsi ugyanis nehézvontatmánynak minősül, amit bizonyos súlyhatárig ugyan szállíthatunk B-kategóriás jogosítvánnyal, azonban éppen emiatt a balesetveszélye megnövekszik. Egy lakókocsi ugyanis esetenként akár extrémen is képes megváltoztatni egy autó menetbiztonságát, példának okáért a féktávok megnövekednek, amit nem csak lejtőn lefelé, hanem egyenes terepen is érezhet a sofőr. Egy lakókocsi ezen felül nagy szél esetén alaposan meginogtathatja a járművet, a nyomvályús útszakaszokban is okozhat meglepetéseket, ezen felül pedig előzéskor, valamint kanyarodáskor is előidézhet nehézségeket, különösen abban az esetben, ha egy szűk utcában szeretnénk manőverezni, illetve egy szűk kanyart kívánunk bevenni.

A lakókocsik minden esetben szélesebbek, mint egy személyautó, amit figyelembe kell venni már az úton való haladáskor is! Míg például vontatmány nélkül megtehetjük, hogy merészebben vesszük a kanyarokat, vagy bizonyos esetben kikerüljük a kátyúkat, azonban egy több száz kilós lakókocsival erre nem lesz lehetőségünk.

Autónk ugyanis vontatmánnyal együtt általában kétszer olyan hosszúra nyúlik, ezen felül pedig lassabban reagál a kormánymozdulatokra, nagyobb ívekben is kell vele fordulnunk, illetve manővereznünk. Minden útszakaszon éppen ezért még jobban érvényesíteni kell vele a jobbra tartás szabályait, hogy biztonságosan célba érjünk, illetve másokat se akadályozzunk a közlekedésben. Egy lakókocsival minden esetben sokkal körültekintőbben kell közlekedni, mint egy szimpla járművel, hiszen amennyiben elrontunk egy lekanyarodót vagy belemegyünk egy kétes forgalmi helyzetbe, akkor nem kizárt, hogy csak külső segítséggel tudunk kikeveredni belőle, legyen szó akár rendőri segítségről, akár autómentésről. Akik még soha nem húztak maguk után vontatmányt, azok például meg se próbáljanak lakókocsival tolatni – ha csak nem gyakorolták korábban –, mert annak akár baleset is lehet a következménye.

A biztonságos utazás érdekében egy lakókocsival ezen felül fontos betartani néhány alapvető szabályt! Mivel egy vontatmányról beszélünk, ezért a lakókocsi a forgalomban tulajdonképpen egy utánfutónak minősül, így minden olyan szabály érvényes rá, ami más pótkocsikra. Ennek következtében figyelembe kell vennünk a ránk vonatkozó sebességkorlátozásokat – ez főként autópályán kellemetlen –, valamint azt is, hogy menetközben a lakókocsiban nem utazhat egyetlen személy sem, méghozzá beépített biztonsági öv esetén sem.

Ezen felül több országban is korlátozások vannak a lakókocsikra, így bizonyos méret és súly felett vannak városok, ahová be sem hajthatunk ilyen vontatmánnyal, de parkolásukra is vannak szabályzatok, így például míg Magyarországon lényegében bárhol megállhatunk és megszállhatunk vele, addig Svájcban csak és kizárólag az előre kijelölt helyeken, ergo a kempingekben. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy a lakókocsinak a világítása és a fékrendszere mindig makulátlan állapotú legyen, és mivel szélesebb felépítmény, az autóra szerelhető hosszabbított visszapillantók felszereléséről is gondoskodnunk kell a megfelelő térlátás érdekében.

Futópad – milyen futópadot vegyek?

A futópad kiválasztása minden esetben nagyon kényes kérdés, hiszen egy viszonylag drágább eszközről van szó, amit minden esetben hosszabb távra vásárolunk, ezáltal fontos a tartósság, a kényelem és a minőség is. Éppen emiatt több kérdést is fel kell tennünk magunknak, mielőtt futópadot választunk! A legfontosabb:

milyen célból szeretnénk futópadot venni?

futópad

Amennyiben ugyanis naponta 1-2 kilométert szeretnénk lefutni vele, akkor elég lesz egy egyszerűbb, olcsóbb modell is, de ha például valódi versenyekre, netán hosszabb távokra szeretnék felkészülni, ezáltal naponta akár többször tíz kilométert is lefutni, akkor nem elégedhetünk meg egy középkategóriás edzőgéppel.

Szintén hasonló a helyzet, ha a folyamatos fejlődés a célunk. Ebben az esetben hiába vagyunk kezdők, nem szabad beérnünk egy olcsóbb kategóriás modellel, hiszen egyre jobbak, és gyorsabbak szeretnénk lenni, egyre nagyobb távokat akarunk lefutni, ehhez pedig kell a strapabírás, az erős motor, valamint nem árt, ha van egy beépített pulzusmérőnk is.

Futópad választásánál szintén nagy dilemma lehet, hogy mekkora helyet tudunk biztosítani neki otthonunkban. Egy futópad ugyanis nem egy aprócska készülék, egy komolyabb modell például egy kis garzonlakásba már vélhetően be sem férne. Aggódni azonban nem kell, sokkal inkább jól választani, hiszen léteznek ma már kisebb, mondhatni mobil futópadok is, amelyek összecsukhatók, ezáltal könnyen elpakolhatók, elrejthetők, így a mindennapokban nem akadályoznak minket, csak akkor vesszük elő őket, amikor szükségünk van rájuk. Nyilván ezeknek a futópadoknak megvannak a maguk korlátai, de amennyiben valóban szeretünk, illetve szeretnénk futni, akkor kompromisszumot kell kötnünk.

A futópad választás esetén fontos kérdés még a teherbírás is, hiszen minden edzőgépnek van egy maximális terhelhetősége, amit az optimális hatás érdekében kötelezően be kell tartanunk. A legtöbb futópad általában 90-100 kilogrammot bírnak ki, de nem kell félnünk akkor sem, ha többet nyomnánk, léteznek ugyanis megerősített vázú, prémium kategóriás darabok, amelyek akár 130 kilóig is terhelhetők.

Nem elhanyagolható egy futópad esetében ugyanakkor az sem, hogy milyen dőlésszöget tudunk szimulálni a futófelülettel. Erre általában csak a drágább modellek képesek, de amennyiben terepfutásra gyakorlunk, vagy csak szeretnénk valós helyzeteket szeretnénk teremteni, akkor lényeges szempont, hogy minél jobban dönthető legyen a futófelület. Léteznek ezen felül különféle kiegészítők is, amelyekből minél drágább, annál több kerül egy futópadra.

Ezek többnyire kényelmi extrák, így minden esetben kényelmi szempontok és pénztárcánk dönt arról, hogy mi is kerüljön rá, ebből kifolyólag mellkasi pulzusmérő, ventilátor, LCD kijelző és így tovább.

A leginkább hozzánk illő futógép ugyanakkor az edzés szempontjából rengeteg előnnyel rendelkezik, hiszen megmozgatja az összes izmot, ezáltal hozzájárul a zsírégetés folyamatának beindításához, de képes erősíteni a test keringési rendszerét is. A futógépes edzések által elejét vehetjük a csontritkulásnak, ezen felül pedig csökkenthetjük a krónikus hátfájás és a magas vérnyomás tüneteit, de mivel endorfint szabadít fel, ezért általános hatással van kedvünkre és érzelmeinkre is, így egy jó futógépes edzés segít akár még a depresszió, vagy az általános rosszkedv, illetve levertség enyhítésében is, ezen felül pedig erősíti izmainkat, ízületeinket, ínszalagjainkat és még tüdőkapacitásunkat is növeli.

Forrás: http://www.fittsport.com/futopad.html

Amiben verhetetlen az elliptikus tréner

Az elliptikus tréner egy olyan edzőgép, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyókúrázók és az alakformálók számára. Ma már számtalan típusok kaphatók, azonban sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy egy elliptikus tréner mire is alkalmazható a leginkább, egyszóval mik azok a tulajdonságai, amelyekben verhetetlen társaihoz képest.

Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner egyik legfontosabb pozitívuma, hogy edzés közben nem csak előre, hanem hátrafelé is dolgozunk, illetve végezzük az egyes gyakorlatsorokat, ami azért rendkívül fontos – és más edzőgépek számára elérhetetlen –, mert ezáltal mindig más és más izomcsoportokat mozgathatunk meg, több izmunkat erősíthetjük, lényegesen több kalóriát égethetünk, és mindent összevetve egy sokkal teljesebb, kerekebb, egészebb edzést végezhetünk el.

Nyilván más edzőgépen is végezhetünk fordított mozdulatsort, de képzeljük el, amint a futópadon hátrafelé rohanunk. Ez nem csak rendkívül szokatlan mozdulatsor, hanem egyben nagy bizonytalanságot és egyensúlyvesztést is okoz, összességében tehát balesetveszélyes, és nem is túl hatékony. Az elliptikus tréner ezzel ellentétben biztonságosan, folyamatosan a pedálokhoz tapasztott lábakkal, masszív és biztonságos nyújtó fogózkodókkal, és természetes mozdulatsorral, hiszen tulajdonképpen csak az egészséges gyaloglást vagy gyorsmenést imitáljuk hátrafelé.

Az elliptikus tréner verhetetlen továbbá még a kíméletességben is, hiszen kutatások által bizonyított tény, hogy a természetes mozdulatsornak, valamint az eszköz felépítésének köszönhetően úgy védi ízületeinket, amire egy futópad vagy egy szobabicikli soha nem lesz képes. Az elliptikus trénert ugyanis úgy tervezték, hogy az ember legtermészetesebb mozgását, a gyalogláskor vagy egy lazább kocogáskor imitált lépéseket utánozza, de sokkal intenzívebb, az egész testet, minden izmunkat megmozgató formában.

Az edzőgépen a gyakorlatot állva hajtjuk végre, miközben karjainkkal egy masszív kapaszkodót szorítunk, lábunk pedig csúszásmentes pedálokon mozognak, azokat soha el nem hagyják. Ez nem csak rendkívül biztonságossá teszi az elliptikus tréner használatát – komolyabb sérülést még soha nem okozott senkinek –, hanem a például a futás közben keletkező rugózó mozgás hanyagolása miatt csökken az ízületek terhelése, legyen szó akár a térdről, akár a csípőről, akár a bokáról. Többnyire emiatt rendkívül népszerű az elliptikus tréner azok között, akik hajlamosak a sérülésre, netán jelentős súlyfelesleggel küzdenek, netán idősek, de természetesen bárki másnak is ideális, ha szeretne rendkívül gyorsan és hatásosan fogyni – a lehető legkisebb befektetett munkával.

Az elliptikus tréner annak köszönheti rendkívül nagy kalóriaégető képességét – merthogy ezen a téren is verhetetlen a masina –, hogy kapaszkodói nem csak a biztonság végett kerültek fel rá, segítségükkel és alkalmazásukkal ugyanis még alaposabban átmozgathatjuk testünket.

Amennyiben ugyanis a pedálok mellett a kapaszkodókat is folyamatosan használjuk szívritmusunk megemelkedik, a vér intenzívebben kezd el áramlani szervezetünkben, ezek a folyamatok pedig szó szerint kényszerítik testünket arra, hogy egyre több kalóriát égessenek el, ami a nem túl magas pulzustartomány miatt zsírtartalékunkból tűnik majd el. Ezzel a plusz munkával természetesen karjaink is megdolgoztatásra kerülnek, miközben a terhelés apránként eloszlik testünkben, így fáradtságérzetünk sem lesz olyan magas, mintha ugyanennyit edzettünk volna egy futógépen. Ez azért nagy pozitívum, mert ezáltal könnyed munkával, de rengeteg kalóriától szabadulhatunk meg, méghozzá boldogan és mosolyogva.