Nagy a család, sok a vendég, milyen kanapét válasszak a nappaliba?

A nagy létszámú család és a sűrű vendégjárás elegendő ülőhelyet igényel. Az nem megoldás, hogy a családi filmezéshez mindig be kell húzni az étkezőből a széket, vagy a család fele a padlón, párnán ül. Még akkor sem, ha a padlón ülni amúgy egész kényelmes, főleg mikor még gyerek az ember. A vendégeknek is kényelmetlen lehet egy fél óra elteltével az étkezőasztaltól elhozott, keményebb, karfa nélküli szék, vagy egy puff, amin nem lehet hosszabb ideig kényelmesen, megfelelő testtartásban ülni.

Kell egy kényelmes, nagyméretű kanapé, vagy több részből álló kanapégarnitúra, esetleg kanapé fotelekkel. Mindegy, hogy milyen kivitel, a lényeg az, hogy nagyobb társaság is kényelmesen elférjen rajta. A sarokkanapék között vannak extra nagy darabok is, amiken akár tizenkettő, vagy tizennégy személy is elfér, ennél nagyobb társaság valószínűleg nem ücsörögni jön össze, hanem házibulizni. Ha sok a vendég, feltehetően a nappaliban van elég hely egy nagyobb kanapé számára. A kanapék általában a nappalik meghatározó elemei, sok esetben a leghangsúlyosabb darabok az egész helyiségben. Amellett, hogy kellőképpen nagy és kényelmes, igen fontos szempont, hogy jól is nézzen ki.

A család és a vendégek hangulatát befolyásolja a közeg, amiben tartózkodnak. Ha a kanapé összhangban van a helyiség további berendezési tárgyaival, akkor már nagy baj nem lehet. Lényeg, hogy ne keltsen diszharmonikus érzést a berendezés. Ha a nagy család azt jelenti, hogy bőven akad gyerek a háznál, vagy éppen a gyerekeknek vannak sokszor más gyerek vendégeik, akkor a kanapé kiválasztásának fontos szempontja a könnyen tisztíthatóság és a strapabíró kivitel. Akinek gyerekei vannak, valószínűleg találkozott már azzal a jelenséggel, mikor a gyerekek ugrálóvárnak nézik a kanapét (na meg az ágyat, a fotelt, bármit, ami rugózik). Több gyerek együttes szekatúráját k is ki kell bírnia a választott ülőalkalmatosságnak, így valami erős és tisztítható kárpitozású darabra van szükség.

A vendégek szeretik kényelembe helyezni magukat. Nem jó, ha hering módra szoronganak a kanapén, ezért jó, ha van még a nagy kanapénkon kívül is kényelmes ülőfelület. A kanapénál fontos, hogy jól el lehessen osztani az ülőfelületet, ne legyen holt tér, de legyen elég hely két ember között ahhoz, hogy egymás böködése nélkül is meg tudjanak mozdulni. A karfa egy nagyon jó dolog, de ha nincs, könnyebb végigülni a kanapét.

A háttámla is fontos kérdés. Sok ember fog ülni a kanapén, ezért nyilván sokféle különböző kényelmi igény lesz jelen. Az állítható háttámla mindenki számára lehetőséget nyújt a lehető legkényelmesebb testhelyzet felvételére. Az újabb darabok már nagyon könnyen állíthatók, nem kell fél nap szerelni és mozgatni ahhoz, hogy igazítsunk a háttámlán, elég néhány mozdulat. A vendégek néha ott is alszanak a vendéglátónál, a messzebb élő családtagokra ez különösen igaz. Egy ággyá alakítható kanapé megoldja az éjszakai elhelyezés gondját. Egy nagyméretű, ágyfunkciós kanapé nem egyszemélyes, egy pár elfér rajta kényelmesen. Ha a hálóvendégeink gyerekek, akkor akár négyen is tudnak aludni egy ilyen kanapén. Az ágyfunkciós kanapék tartozéka még az ágyneműtartó, amibe a vendégeknek szánt holmit el tudjuk helyezni, így csodásan megoldható a teljes vendéglátás.