Hogyan válasszunk kanapét?

A kérdés meglehetősen bonyolult, főleg annak, aki maximalista a lakberendezés terén. Szerencsére mára a választék hatalmas, de ennek is megvan a maga hátránya. A bőség zavara ugyanis sokszor teszi döntésképtelenné az embert. Na de mégiscsak jobb, ha kiélhetjük kreativitásunkat és beszerezhetünk egy pont tökéletes kanapét a nappalinkba, mintha csak néhány, sztenderd darab közül lehetne választani. Ha valakinek segítségre lenne szüksége kanapéválasztási ügyben, most összeszedjük azokat a szempontokat, amiket mindenképpen figyelembe kell venni. Így mindjárt szűkül is a kör és gyorsabb a döntés.

Az egyik legfontosabb kritérium, hogy mi fér bele a költségvetésbe. Vannak nagyon alacsony árú, ám szép és tartós darabok, vannak középárfekvésben is, de egészen pénztárcarepegető, extra kanapékból sincs hiány. Ha meghatározzuk mettől meddig terjedhet az ár, máris beljebb vagyunk. Jöhet a következő sarkalatos pont: Mekkora helyünk van? Egy kicsi nappaliba nyilván nem tuszkolunk be egy húszszemélyes óriást, inkább valami filigránabb, de azért kényelmes darabot. Számos ilyesmi létezik, bőven van választék. Ilyen például a PULSUS kattanós kanapé vagy a STAR kanapé, mely fix kivitelben és állítható karfákkal is kapható. A két utóbbi ráadásul színes és világos, így a kis helyeket nem nyomja úgy össze, mint egy sötétebb darab. Érdemes pontosan lemérni, mekkora helyre tervezzük a kanapét állítani, mert ha éppenséggel egy határon mozgó méretű darabba szeretünk bele, akkor így azonnal kiderülhet, hogy valóban pont befér, vagy néhány centi miatt nem tudnánk elpakolni. Kellemetlen, ha a kanapé bepakolásakor derül ki, hogy nem fog elférni. A helyigény után jöhet a következő pont.

Térben helyezzük el, vagy pedig a falhoz lesz betolva. A kanapék nagy részének háta is ugyanúgy kárpitozott, ahogy az eleje, de ez nem minden esetben van így. Lehet, hogy a kárpitozás nem esztétikus, így csak a fal mellé állítva mutat jól. Ha térben akarjuk elhelyezni, akkor külön ezt a kategóriát érdemes keresni.

Az elhelyezés kérdése után érdemes elgondolkodni azon, hogy mely anyagokat kedveljük, melyek azok, amiket megfelelően tudunk tisztítani és melyek azok, amikkel nem vagyunk hajlandóak bíbelődni.

Ahogy kisgyerek van, főleg ha több, ott a kanapé különösen nagy bajba tud kerülni egy-egy kakaóivás, vagy sáros lábbal való berohanás következtében. Textil, bőr, műbőr vagy esetleg valami kevert anyag legyen? Ezzel is nagyon leszűkül a kör. A kényelem mindenkinek mást jelent. Van, aki a süppedős ülőalkalmatosságokat szereti és van, aki inkább mérsékelten puha felületen szeret ülni. Vannak, akik hátradőlve inkább a puhaságot keresik és vannak, akik az erős háttámlára esküsznek. Ha családi kanapét vásárolunk, érdemes megvitatni, ki milyenen szeretne ücsörögni.

Aztán itt van még a szín kérdése. Mintás vagy egyszínű legyen? Sötét vagy világos? Mi illik legjobban a többi bútorhoz, és mit nézegetnénk szívesen minden nap? Egy sárga színű kanapé nem biztos, hogy mutat olyan jól egy alapvetően sötétebb színekkel operáló berendezés darabjaként, mint mondjuk egy olajzöld vagy gesztenyebarna. Viszont, ha minden berendezési tárgy sötét, de világosítanánk, a kanapé lehet a nappali súlypontja egy világos vagy épp vidám, élénk színnel. Fontos kérdés még, hogy szükségünk van-e ággyá alakítható vagy tárolóval ellátott darabra. Ezen kérdések megválaszolás után már sokkal könnyebb lesz választani és a későbbiekben sem lesz semmi panasz az új bútordarabra.