Miként hasznosítják manapság a LED fényt?

A LED, vagyis a Light Emitting Diode nem más, mint egy fényforrás, amelyet félvezető anyagból állítanak elő. A világító diódaként is emlegetett fény eszköz egy inkoherens keskeny spektrumú fényt képes kibocsátani, amely az infravöröstől egészen az ultraibolyáig terjedhet.

De vajon mire is lehet felhasználni a LED-et?

Az első, kezdetleges diódák csupán igen kis teljesítményre voltak képesek. Nagyjából 20-60mW-os teljesítmény mellett alacsony fényt voltak képesek biztosítani. Ez a világító dióda nem volt alkalmas arra, hogy megvilágítási célokra használják fel, mivel egy monokromatikus fényt tudtak csak adni. Világítási célokra csak akkor kezdték el használni a LED technológiát, amikor a félvezető-technika fejlődése lehetővé tette a fényerősség és a fényhasznosíthatóság mértékének növelését. Ekkor ugyanis, elérhetővé váltak alacsonyabb hullámhosszak is, vagyis már nem csupán monokromatikus fényt lehetett előállítani a LED-es technológia segítségével. Innentől kezdve pedig, egyre elterjedtebbé vált a LED technika alkalmazása a világításban.

A kék fény kibocsátására alkalmas dióda felfedezésére az 1994-es esztendőben került sor. A korábbi monokromatikus fényforrásokat, vagyis a vörös-sárgát, a zöldet, valamint a kéket kombinálták, így pedig létrejöhetett a fehér fény is. Napjainkban azonban, általában mégsem ezen a technológián alapszik a LED-es megvilágítás biztosítása. A RGB LED-eket ugyanis, csak hatalmas méretű kivetítőkben szokták manapság alkalmazni. Ezekben az eszközökben a színek változtatásának és arányainak is van jelentősége, így erre a célra az RGB LED-ek is tökéletesen megfelelnek.

A világítási célból használt LED-ek esetében azonban nem az RGB LED-es technológia a jellemző, hanem sokkal inkább az a variáció, amikor a félvezető diódát többféle fluoreszkáló anyaggal vonják be. Ennek hatására ugyanis, a LED által kibocsátott kék fény sárgás/zöldessé változik. Ezt az összetett fényt pedig, az emberi szem teljes mértékben fehérnek érzékeli. Érdemes megjegyezni a LED lámpákkal kapcsolatban, hogy bár úgy tűnhet, hogy a fényt a hagyományos izzókhoz hasonlóan kör alakban szórja szét a LED, valójában ez mégsem így történik.

A pontszerű fényforrás ugyanis, az eltérő technológia miatt nem gömb karakterisztika mentén szórja szét a fényt, hanem optikai úton van irányítva az. Ez az optikai úton történő fényirányítás a leggyakrabban felhasznált LED típusra jellemző. Vannak azonban olyan LED-ek is, amelyek egyedülálló módon, 120 fokos fényszórásra is alkalmasak. A LED-del ellátott spot, valamint az egyenlő fényteljesítmény produkálására alkalmas spot fénye emiatt is különbözik olyannyira egymástól. Az optikai spot ugyanis, csakis arra világít, amerre a LED csóva irányítva van, ezzel szemben az izzós spot, minden irányba szórja a fényt. A LED-es világítóeszközöknek két fő típusa van.

Az egyik a hagyományos izzókkal kompatibilis verzió, ami annyit jelent, hogy az ilyen LED-eket könnyedén be lehet csavarni a hagyományos izzóval működő világító eszközökbe is. A másik variáció az, amikor a LED csak a saját tápegységével képes működni. Ezeket az utóbbi LED-eket speciális kivitelű LED-eknek nevezzük. Az előbbi, hagyományos izzóval kompatibilis változat pedig, 230 V-os. Általánosságban elterjedtté vált a LED-izzó megnevezés a LED-ekkel kapcsolatban. Ez azonban nem helytálló elnevezés, hiszen a LED és az izzólámpa két teljes mértékben különböző elektromos alkatrésznek számít. Manapság már olyan LED is beszerezhető a kereskedelmi forgalomban, amely 100 W-os teljesítményre is képes.