Hogyan lehet a LED segítségével takarékoskodni?

Manapság már teljes mértékben elengedhetetlenné vált az energiával való folyamatos takarékoskodás. Mindez nem csupán a környezetünk, természeti értékeink megóvása érdekében fontos, hanem azért is, mert az energiával kapcsolatos kiadásaink jelentősen megnövekedtek az elmúlt évek során.

Spot LED izzó

Ennek oka az, hogy egyre több elektromos eszközt használunk, ez pedig a pénztárcánkat, anyagi helyzetünket erőteljesen megviselheti. Éppen ezért, nagyon fontos az, hogy az épületeink megvilágítása közben a lehető legtöbbet tudjunk spórolni az energiával. Szerencsére mára ez már lehetségessé vált, hiszen a korszerű, energiatakarékos izzók, valamint a LED fényforrások, köztük a számtalan LED Spot izzó tökéletes megoldást jelentenek a világítás takarékosságra.

Lássuk, hogyan lehet takarékoskodni a világítás során!

Több lehetőség is adott. Az egyik az, hogy a régi, hagyományos izzókat le kell cserélni energiatakarékos izzókra. Ezzel máris rengeteg pénzt és energiát meg lehet spórolni. Ugyancsak jó megoldás lehet az, ha napelemeket szereltetünk fel az épületre, vagy éppenséggel az is, ha egy új, 12 V-os rendszert építünk ki a világítás számára és elkezdünk LED fényforrásokat használni.

A 12 V-os rendszer áramellátását egy akkumulátor biztosítja, amelyet napelemek töltenek fel. A napelem nap közben feltölti az akkumulátort, amely aztán este fényt tud biztosítani számunkra. Amennyiben olyan akkumulátor van a rendszerre kötve, amely nagyobb teljesítményre is képes, akkor akár más eszközök energiaellátását is biztosítani lehet a segítségével.

Működtethető például a laptop, a televízió vagy akár a rádió is ugyanerről a rendszerről. Ilyen esetben nem csak a világítás lehet teljesen ingyenes, hanem az elektromos eszközök használata is. A világítás takarékosság során figyelembe kell venni a LED fényforrás élettartamát is. A hagyományos izzók igen hamar elromolhatnak, folyton cserélgetni kell őket.

A LED esetében nincs ilyen probléma, hiszen ennek a fényforrásnak igen hosszú élettartama van. Bár az ára némileg magasabb, mint az energiatakarékos izzóké és a hagyományos izzóké, mégis érdemesebb befektetni a LED világításba a pénzt, hiszen hosszú távon ez a legtakarékosabb és legjobb megoldás a világítás takarékosságra. Bár az energiatakarékos izzók segítségével is pénzt, energiát lehet spórolni, mégsem éri meg az árát ez a fajta izzó, mivel az élettartama közel hasonló a hagyományos izzókéhoz.

A magasabb áron vásárolt energiatakarékos izzókat pedig, nem lenne olcsó mulatság folyamatosan cserélgetni, ahányszor csak elromlanak. Éppen ezért, azt javasoljuk, ha hosszú távú megoldást keresel az energiatakarékosságra, valamint a pénzspórolásra, akkor mindenképpen a LED fényt válaszd az otthonodba. Mivel LED világításból is egye többféle érhető el, így választás előtt mindenképpen érdemes lehet egy hozzáértő szakember véleményét is kikérni, hogy személyre szabottan, melyik típusú LED világítást javasolja az otthonodba. Bár a LED fény ára nem túl alacsony, mégis érdemes befektetni a pénzt egy LED fényt használó lámpatestbe, hiszen a LED lámpák fogyasztása rendkívül alacsony, élettartamuk viszont kifejezetten nagy.

Egy lakás felújításánál, vagy éppenséggel egy új ház építésénél mindenképpen érdemes tájékozódni a LED technológia által kínált lehetőségekről. Ha nem veted meg a fiatalos, rendkívül hangulatos, színes megoldásokat az otthonodban, úgy azt javasoljuk, hogy gondolkozz el a LED szalagok alkalmazását is. A LED szalagok segítségével rengeteg pénzt meg tudsz spórolni a villanyszámlákon, hosszú távon nézve, továbbá az otthonodba is különleges hangulatot tudsz velük csempészni.

A különböző színekben beszerezhető LED szalagok világítását távirányítóval is tudod állítani, így rendkívül kényelmesen tudsz játszani a színekkel is. Ha szeretnéd, minden nap más színben pompázhat a nappalid vagy a hálószobád. Egy-egy színes LED szalag a gyerekszobának is kedves és hangulatos dísze lehet.