Kutatás kategória bejegyzései

Lollipop az első Xperia Z-n is

Egy nagyon várt fejlesztés jelent meg ez év nyarának elején, mégpedig az első Xperia Z-re pakolható Lollipop. Az Xperia okostelefonok elsődleges célja a hatékonyságon és funkcionalitáson kívül a magas fokú User Experience, azaz felhasználói élmény. 

Az Xperia mindig is erre épített, a látvány és a hangzás terén igyekezett élen járni. Mondjuk e kettőből leginkább a vizuális benyomásokra koncentráltak.

A Lollipop sokat dobott az első Xperia Z piaci értékén, hiszen a felhasználói élményt olyan szintre növelte, mintha egy új készüléket fejlesztettek volna ki. Vegyük sorra, mivel segíti a Lollipop a User Experience-t.

A Smart Lock például egy meglehetősen érdekes és hasznos bluetooth eszköz, melyhez arc, helyszín adható hozzá, így a csatlakozáskor, ha valamely hozzáadott feltétel teljesül, nem kell a pinkódot vagy a feloldási alakzatot bevinni, az eszköz azonnal csatlakozik. A felhasználói élményt ez a könnyítés nagyban növeli, hiszen egyszerűsíti a használatot, kevesebb ráfordítással érjük el a célunk. Hasznos a „ne zavarj” funkció is, melyet időintervallumra is be lehet állítani. Nos ez az a felhasználói élmény, melyet nem az eszköz konkrét használatával, hanem annak konkrét nem-használatával érünk el.

A Lollipop új óra widgeteket is tartogat a felhasználók számára, valamint az időbeálltásnál javítottak egy kicsit a lehetőségeken. Nem kell a digitális órát pörgetni, hanem elég rábökni a kör alakú óralapon a megfelelő időre és már kész is. Az időzítő beállításánál még mindig a pörgetős módszer maradt, de az időbeállításnál nagyban hozzájárul a felhasználói élmény növeléséhez a Google Keep emlékeztetőjéből megszokott rábökős módszer. A telefon töltésénél újabb hasznos dolgot lehet felfedezni. A zárolási képernyőn megjelenik a töltöttségig vissza lévő idő, „X óra a teljes töltöttségig” szöveggel. Ennek hasznát ugye nem kell magyarázni, hiánypótló.

A felhasználói élmény biztonságérzet részét erősíti az az újdonság miszerint vannak felhasználói fiókok, vendégfiókkal együtt. Erre nagy szükség van, főleg, hogy az asztali gépekhez hasonlóan, a telefonokon is egyre több adatot tárolunk. Szintén a felhasználói élményt növelik a nagyobb, látványosabb ikonok, a PlayStation applikáció. Az appokat át lehet vinni SD kártyára, aminek kimondottan nagy haszna van, ha a telefonon például mindent vissza kell állítani gyári beállításra, vagy másik készülékre pakolnánk, esetleg csak mentenénk őket. A színes értesítési sáv is egy új különlegesség, melynek színe a különböző appok esetében más és más. Nagyban egyszerűsít a telefon használatán a „minden futó app bezárása” gomb.

Ezzel egy mozdulattal leállíthatunk mindent, ami a telefonunkon épp fut. Időt és energiát spórolunk, mi ez, ha nem valódi felhasználói élmény? Mindenki utál azzal bíbelődni, hogy bezárogassa, amit már nem használ.

Ennek itt most végre vége. Ezeken kívül az Ultra Stamina még az újdonság. Sok, már meglévő dolog változott, némelyik előnyére, némelyik pedig, felhasználótól függ ugyan, de valószínűleg hátrányára. Nagy előnyt jelent, hogy új és az előzőnél sokkal gyorsabb lett a billentyűzet, melynek felső sorában megjelentek az ékezetes karakterek. Némelyeknek sajnos, másoknak nem sajnos, ez nem kikapcsolható az új billentyűzeten. A Mobil Bravia Engine, helyett most egy továbbfejlesztett változat, a Mobil Bravia Engine 2 található meg. A naptár és annak widgete is megújult, valamint fejlődött a számológép is.

A vezérlőgombok (vissza, home, futó appok) terén is beállt némi változás, de ez nem ad hozzá és nem is vesz el. Negatívum a fejlesztésekben az, hogy a hangszínszabályzó macerás lett. A néma és hangos mód közötti váltás csak a hangerő billentyűkkel lehetséges, így például zenehallgatás közben nem lehet váltani.

A szokásos hangos, néma és rezgő módok helyett új lehetőségek vannak, melyek nem feltétlenül könnyítik meg a dolgunk. A zenelejátszót mindenhez meg kell állítani, ami nagy hátrány a többi telefonhoz képest, hiszen ez már alapvető igény. A felhasználói élmény alapvető része lenne, hogy bármilyen tevékenység (kivéve telefonálás) közben tudjuk használni a zenelejátszót. Kézre álló, megújult felhasználó felület, a memóriahasználat is jobb, a billentyűzet és valahogy az egész telefon gyorsabb lett, de az a zenelejátszó, az hiányzik. Hát igen, semmi sem tökéletes, de azért végülis nevezhető javulásnak a Lollipop az Xperia Z első kiadásán. 

Miért szükséges az eredetiség vizsgálat elvégeztetése?

Sajnálatos módon, napjainkban még mindig nagyon sokan tekintik teljesen feleslegesnek és egyben egyszerű pénzkidobásnak az eredetvizsga újra és újra történő elvégeztetését.

Miért szükséges az eredetiség vizsgálat elvégeztetése?Ennek oka többnyire az, hogy az eredetvizsga Budapest, illetve egyéb városok esetében is díjköteles eljárásnak számít, vagyis ahányszor az eredetvizsgát el kell végezni, annyiszor ki is kell fizetni a hatósági eljárás díját.

Korábban az eredetiségvizsgálat Budapest városán belül több helyen is elvégezhető volt a mobil eredetvizsgáló készülékek segítségével, ám ma már csakis a hivatalos vizsgálóállomásokon lehet elvégezni a gépjárművek felmérését. Ennek oka az, hogy a mobil mérőállomásokkal igen sok visszaélés történt, így néhány évvel ezelőtt megszűntették ezt a vizsgálati lehetőséget.

Egy használt gépjármű eladásakor vagy megvásárlásakor nagyon jó szolgálatot tehet egy eredetiségvizsgálat elvégeztetése, hiszen a segítségével biztosak lehetünk abban, hogy az adott gépjármű nem bűncselekményből származik. Legyen szó autókereskedésből vásárolt, magánszemélytől megvett, vagy lízingelt illetve hitel konstrukcióból szerzett gépjárműről, az eredetvizsga sosem felesleges pénzkidobás. Nem szabad így tekintenünk az eljárásra, hiszen a vizsgálat teljes mértékben azt a célt szolgálja, hogy a gépjármű új tulajdonosát ne verjék át egy lopott vagy nem hivatalosan átalakított gépjárművel. Használt gépjármű megvásárlásakor egyébként is érdemes elvégeztetni az eredetiség vizsgálatot, hiszen a gépjármű újbóli forgalomba helyezéséhez szükség lesz a vizsgálat elvégzését igazoló hatósági bizonylatra is, amely nem lehet régebbi 60 napnál.

Emellett, ha a megvásárolni kívánt gépjárművet külföldről hozatják be, úgy szintén nélkülözhetetlen a eredetiségvizsgálat elvégzése ahhoz, hogy a jármű átírása végbemehessen, majd az autó újra forgalomba állhasson. A vizsgálat során kötelezően ellenőrzik azt, hogy a jármű alvázszáma nem lett-e megváltoztatva, vagy a motorszámon nem történt-e valamiféle törvénytelen változtatás. Amennyiben a szakemberek szabálytalanságot fedeznek fel a gépjármű egyedi azonosítóival, vagy okmányaival kapcsolatban, úgy nagy a valószínűsége annak, hogy az eladásra kínált jármű valamilyen bűncselekménnyel áll kapcsolatban.

Ezt pedig jobb tudni azelőtt, mielőtt az adásvételi szerződést aláírnánk! Bár az eredetiségvizsgálat elvégeztetése díjköteles, mégis érdemes rászánni ezt az összeget a gépjármű ellenőrzésére, hiszen ezzel igen sok fejfájást és bosszúságot spórolhatunk meg magunknak a jövőben. Nincs is annál bosszantóbb, amikor csak az adásvételi szerződés aláírását követően, egy véletlen folytán derül fény arra, hogy a megvásárolt gépjármű lopott. Jobb nem megkockáztatni az ezzel járó következményeket, így még az adásvételi szerződés aláírása előtt gondoskodj az eredetiség vizsgálat elvégeztetéséről! Gépjárművek esetében az eredetiségvizsgálat díjai a 2014-es esztendőben 17000 és 20000 ezer forint közé tehető, annak függvényében, hogy mekkora hengerűrtartalommal rendelkezik az adott gépjármű.

Kis kategóriájú autók esetében érvényes a 17 ezer forintos összeg, míg középkategória esetén 18500 Ft, felső kategóriában pedig, 20 ezer forint a fizetendő összeg. Az elvégzett eredetvizsgát igazoló hatósági bizonyítvány 60 napon át érvényes. Ez időn túl az igazolás nem érvényes, helyette újat kell készíttetni. A hatósági bizonyítvány csupán egyetlen alkalommal használható fel az érvényességi időn belül. Amennyiben tulajdonosváltás következik be, úgy minden alkalommal újra és újra el kell készíttetni az eredetiség vizsgálatot, még abban az esetben is, ha tökéletesen meg vagyunk győződve arról, hogy a gépjármű nem bűncselekményből származik.

Mi történik az eredetiség vizsgálat során a gépjárművel?

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján, az eredetvizsga Budapest, illetve más városok esetében is díjköteles szolgáltatásnak minősül. Az eredetiségvizsgálat Budapest városában több helyen is elvégeztethető, a speciális vizsgálóállomásokon. Az eredetvizsga elvégzése kötelező, amennyiben a gépjármű adás-vételére kerül sor.

Ahhoz, hogy a használt gépjárművet újra forgalomba lehessen állítani, mindenképpen szükség van egy 60 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványra, amely azt igazolja, hogy az eredetvizsgálatot elvégezték. Az eredetvizsgára abban az esetben is szükség van, ha a gépjármű új, ám a gyártó nem mellékel az autó mellé járműkísérő lapot.

A forgalomból ideiglenesen, vagy végleg kivont gépjárművek újbóli forgalomba állításához is nélkülözhetetlen az eredetiség vizsgálat elvégzése, illetve abban az esetben is meg kell lennie a hatósági bizonyítványnak, ha az autón olyan átalakítást szeretnének elvégezni, amely az alvázszám megváltoztatásával jár. Ebben az esetben még a beavatkozást megelőzően kell elvégeztetni az eredetiség vizsgálatot.

De vajon mi is történik pontosan az eredetiség vizsgálaton a gépjárművel?

A vizsgáló állomások számos speciális műszerrel vannak ellátva, amelyek segítségével pontosan felmérhető egy-egy autó állapota. Az eredetiség vizsgálat egyik legfőbb célja az, hogy a hatóság megállapítsa azt, hogy nem származik-e véletlenül a gépjármű bűncselekményből. Az alvázszám, az azonosító számok, a festék réteg mérése, valamint a gépjármű okmányainak alapos vizsgálata során egyértelműen meg lehet azt állapítani, ha egy autó lopott, és nagyobb átalakításon esett át. Az eredetiségvizsgálat kötelező bevezetésére az 1999-es esztendőben került sor.

Egészen pontosan július 12-étől kezdődően, minden tulajdonos változást követően szükség van a vizsgálat elvégzésére ahhoz, hogy az autó nyilvántartásba vehető legyen. Az eredetiség vizsgálat első lépése minden esetben az, hogy az autó okmányait leellenőrzik. Egy elektronikus rendszer segítségével ezen okmányok adatai összehasonlíthatóak azokkal az adatokkal, amelyek a gépjárművel körözési listáján szerepelnek.

Amennyiben az autó okmányaiban szereplő adatok egyezést mutatnak egy körözési listán szereplő gépjármű adataival, úgy minden bizonnyal bűncselekményből származó gépjárművel van dolgunk. Az eredetvizsga segítségével a lopott autók is felderíthetők, így el lehet kerülni azt, hogy egy későbbi igazoltatás során az új tulajdonost büntesse meg a hatóság az autó eltulajdonítása miatt.

A körözési listán szereplő adatokkal való összevetést a járműazonosító adatok vizsgálata követi. Ennek során megállapítják azt, hogy a jármű megfelel-e a gyári kialakításnak, vagyis felderíthető, hogy történt-e valamilyen nagyobb átalakítás a gépjárművön, amely nem volt engedélyezve hivatalosan. Miután ez megtörtént, a gépjármű állapotáról 25-40 darab fotót készítenek a szakemberek, hogy minden irányból rögzítve legyen a gépjármű pontos állapota, kivitele, kialakítása és minden egyéb paramétere.

A gépjármű festékrétegének mérése is ekkor történik meg, pontosan beállított, precíz mérőeszköz segítségével. Amennyiben nagy eltérések tapasztalhatók a gépjármű festékrétegében, úgy valószínűleg az autónak nagyobb sérülése volt, amelyet aztán karosszériás és fényező is javított egykor. Az eredetiségvizsgálat során ellenőrzik mindemellett a motorszámot, az egyei azonosítókat és az alvázszám karaktereket is, hogy azok valóban eredetiek-e vagy sem. Az alvázszám karakterek esetében azt is ellenőrzik, hogy a gyári jellegnek megfelelőek-e, illetve a bekötések állapotát is megvizsgálják. Az eredetvizsga mindössze 60 percet vesz igénybe.

Mire ügyelj használt gépjármű vásárlása esetén?

Manapság egyre gyakrabban döntenek úgy az emberek, hogy használt gépjárművet vásárolnak. Az új, gyári gépjárművek ugyanis, sok esetben nagyon drágák, ezt pedig nem mindenki tudja megfizetni, így remek alternatíva lehet a használt gépjármű megvásárlása is. Igen ám, de használt gépjármű vásárlása esetén sokkal nagyobb elővigyázatosságra és körültekintésre van szükség annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a későbbi félreértéseket és problémákat a megvásárolt járművel kapcsolatban.

Te is szeretnél egy használt gépjárművet megvásárolni, ám nem tudod, hogy mire kell ügyelned az adás-vétel során? Akkor mindenképpen olvass tovább, mert eláruljuk, hogy mit kell tenned! Először is, nagyon fontos, hogy a megvásárolni kívánt autón eredetvizsgálatot végeztess el, vagy győződj meg arról, hogy a gépjármű rendelkezik 60 napnál nem régebbi eredetvizsgálatot igazoló hatósági bizonyítvánnyal.

A használt autó adás-vétele után ugyanis, csakis akkor lehet forgalomba állítani a járművet, ha rendelkezik ilyen hatósági bizonyítvánnyal. Az eredetiségvizsgálat Budapest városában, illetve számos más vidéki városban is elérhető. A vizsgálatot egy speciális vizsgáló állomáson végzik el, ahol aztán a vizsgálat eredményéről 10 nap elteltével át is lehet venni személyesen a hatósági bizonyítványt. Az eredetvizsga Budapest, valamint más városok esetében is díjköteles. Az összeget a vizsgálat elvégzése előtt kell megfizetni, majd az erről szóló igazolást be kell mutatni a vizsgáló állomáson is.

Az eredetiség vizsgáló állomáson azonban nem csupán az autó alvázszámának, okmányainak, valamint azonosítóinak az ellenőrzésére kerülhet sor, hanem a gépjármű festékrétegének vizsgálatára is. Miért fontos a festékréteg vizsgálata használt autó vásárlása során? Azért, mert a festékréteg vastagsága nagyon sokat el tud árulni arról, hogy a gépjárműnek volt-e korábban valamilyen sérülése. Természetesen egy használt jármű esetében nem meglepő, ha itt-ott sérülés volt a karosszérián, így nem is ez a fő gond, hanem az, ha ezeket az esetleges sérüléseket nem megfelelően javították ki.

A legtöbb hirdetésben azt olvashatjuk, hogy az autó sérülésmentes, amivel többnyire arra utal az eladó, hogy jelenleg nem található sérülés az autó karosszériáján. Igen ám, de ennek a kifejezésnek azt kellene valójában takarnia, hogy korábban volt-e valamilyen nagyobb sérülése a gépjárműnek, amelyet lakatosnak vagy fényezőnek kellett orvosolnia. Annak, hogy korábban volt-e nagyobb sérülése az autónak, könnyedén utána lehet járni, ám fontos, hogy olyan személlyel végeztessük el a festékréteg mérését, akiben maximálisan megbízunk. Vannak olyan használtautó kereskedők ugyanis, akik a festékréteg mérésére szolgáló eszközt alulkalibrálják, hogy a megvastagodott festékréteget is normálisnak, gyárinak érzékelje a műszer.

Ennek kiküszöbölése végett, akár Te magad is elvégezheted a gépjármű festékrétegének mérését egy speciális mérőeszköz segítségével, ha be tudod azt szerezni. Amennyiben nincs a birtokodban ilyen eszköz, ám a kereskedő szavában sem bízol meg 100 százalékosan, úgy lehetőséged van elvégeztetni a festékréteg mérését az eredetiség vizsgáló állomáson is, ahol precízen, pontosan beállított műszerek segítségével lehet felmérni a megvásárolni kívánt gépjármű állapotát. Az eredetiség vizsgáló állomáson készséggel állnak a rendelkezésedre minden olyan vizsgálat elvégzésével, amelyek nélkülözhetetlenek egy használt gépjármű adás-vétele során. Hasznos tanácsokkal, és speciális vizsgálatok elvégzésével segítik azt, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg használt gépjármű vásárlása során.

Mit érdemes tudnod az eredetvizsgáról?

Az eredetiségvizsgálat Budapest városában igen sok helyen elvégeztethető. De vajon mit is érdemes tudni ezzel az eljárással kapcsolatban? Az eredetvizsgálat egy nagyon fontos eljárás, amely nagyon sok esetben feltétele annak, hogy egy gépjármű forgalomba helyezhető legyen. Az eredetiségvizsgálat elvégzése után, a gépjármű tulajdonosa kap egy hatósági bizonyítványt a vizsgálat eredményéről.

Az eredetiség vizsgálat elvégzésére egy speciális vizsgáló állomáson kerül sor. Miután a gépjármű eredetiségét megvizsgálták, az erről szóló hatósági igazolvány átvételére nagyjából 10 napot kell várni. A 10 nap eltelt után, személyesen át lehet venni a papírt a vizsgáló állomáson, illetve 15 nap elteltével kérhető postai úton is a hatósági bizonyítvány. A gépjárművel kapcsolatos okmányirodai ügyintézés megkezdéséhez csakis a 60 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt lehet felhasználni.

Lássuk, milyen esetben van szükség eredetiség vizsgálatra! Eredetiség vizsgálatot kell végezni minden olyan gépjárművön, amely első ízben kerül forgalomba. Ez azokra a gépjárművekre vonatkozik, amelyek használtan lettek megvásárolva, vagy a gyártótól való megvásárlás során nem kapunk járműkísérő lapot, illetve abban az esetben is el kell végeztetni az eredetiség vizsgálatot, ha a lassú vagy egyéb jármű első ízben kerül forgalomba helyezésre, ám korábban még nem volt az bejegyezve a járműnyilvántartásba.

Ugyancsak nélkülözhetetlen az eredetiségvizsgálat elvégeztetése abban az esetben, ha a gépjárművet korábban átmenetileg, vagy végleg kivonták a forgalomból, ám ismét forgalomba szeretnénk azt állíttatni. Szintén szükséges az eredetvizsgálat eredményének megléte akkor is, ha a korábban ideiglenesen forgalomból kivont gépjármű tulajdonosi viszonyában változás következett be. Abban az esetben, ha a gépjárművön olyan műszaki beavatkozást hajtanak végre, amely során az alvázszám megváltozik, mindenképpen el kell végeztetni az eredetiség vizsgálatot, még a beavatkozást megelőzően!

Ugyancsak nélkülözhetetlen a hatósági bizonyítvány megléte abban az esetben is, ha a nyilvántartásba vétel a gépjármű tulajdonosának megváltozása miatt következik be. Vannak azonban olyan esetek is, amikor az előzetes eredetvizsgálatra nincsen szükség. Ilyen például az az eset, amikor a tulajdonosváltozás jogalapja az öröklés, vagy a gazdasági társaságok átalakulása miatt bekövetkezett vagyonszerzés. Szintén nem szükséges az eredetvizsga elvégzése abban az esetben, ha a használt jármű megvásárlását nem rendeltetésszerű használat céljából teszi meg az új tulajdonos, hanem továbbértékesítés miatt. Ezt a cégjegyzék, vagy a vállalkozói igazolvány alapján lehet igazolni.

Az eredetvizsga elvégzésekor szükséges néhány nagyon fontos iratot is bemutatni a vizsgáló állomáson. Ilyen például a gépjármű törzskönyve, a forgalmi engedélye, valamint a jármű tulajdonjogáról szóló okirat is. Ezen kívül fel kell még mutatni a hatósági határozatot, valamint egy igazolást is arról, hogy az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésre került a vizsgálat elvégzése előtt.

Amennyiben az eredetiségvizsgálatot magánszemély kezdeményezi, úgy szükség van a személyi igazolványra, vagy más, személyazonosításra szolgáló okmányra, például útlevélre vagy kártyaformátumú vezetői engedélyre. Az eredetiség vizsgálatra sokan úgy tekintenek, hogy teljesen felesleges pénzkidobás. Pedig ez egyáltalán nem így van, hiszen az eredetiség vizsgálatról szóló hatósági bizonyítvány éppen a vevő érdekeit szolgálja, mivel ez által elkerülhető az, hogy lopott autót vásároljunk meg. Számos későbbi probléma és félreértés is elkerülhető általa, hiszen, ha egy autó bűncselekményből származik, az már az eredetiség vizsgálaton azonnal ki is derül. Az eredetvizsga Budapest külterületén, illetve a városban is igen hamar kivitelezhető, ezért azt javasoljuk, hogy minél előbb jelentkezzen be, ha használt autót szeretne vásárolni.

Hogyan lehet a LED segítségével takarékoskodni?

Manapság már teljes mértékben elengedhetetlenné vált az energiával való folyamatos takarékoskodás. Mindez nem csupán a környezetünk, természeti értékeink megóvása érdekében fontos, hanem azért is, mert az energiával kapcsolatos kiadásaink jelentősen megnövekedtek az elmúlt évek során.

Spot LED izzó

Ennek oka az, hogy egyre több elektromos eszközt használunk, ez pedig a pénztárcánkat, anyagi helyzetünket erőteljesen megviselheti. Éppen ezért, nagyon fontos az, hogy az épületeink megvilágítása közben a lehető legtöbbet tudjunk spórolni az energiával. Szerencsére mára ez már lehetségessé vált, hiszen a korszerű, energiatakarékos izzók, valamint a LED fényforrások, köztük a számtalan LED Spot izzó tökéletes megoldást jelentenek a világítás takarékosságra.

Lássuk, hogyan lehet takarékoskodni a világítás során!

Több lehetőség is adott. Az egyik az, hogy a régi, hagyományos izzókat le kell cserélni energiatakarékos izzókra. Ezzel máris rengeteg pénzt és energiát meg lehet spórolni. Ugyancsak jó megoldás lehet az, ha napelemeket szereltetünk fel az épületre, vagy éppenséggel az is, ha egy új, 12 V-os rendszert építünk ki a világítás számára és elkezdünk LED fényforrásokat használni.

A 12 V-os rendszer áramellátását egy akkumulátor biztosítja, amelyet napelemek töltenek fel. A napelem nap közben feltölti az akkumulátort, amely aztán este fényt tud biztosítani számunkra. Amennyiben olyan akkumulátor van a rendszerre kötve, amely nagyobb teljesítményre is képes, akkor akár más eszközök energiaellátását is biztosítani lehet a segítségével.

Működtethető például a laptop, a televízió vagy akár a rádió is ugyanerről a rendszerről. Ilyen esetben nem csak a világítás lehet teljesen ingyenes, hanem az elektromos eszközök használata is. A világítás takarékosság során figyelembe kell venni a LED fényforrás élettartamát is. A hagyományos izzók igen hamar elromolhatnak, folyton cserélgetni kell őket.

A LED esetében nincs ilyen probléma, hiszen ennek a fényforrásnak igen hosszú élettartama van. Bár az ára némileg magasabb, mint az energiatakarékos izzóké és a hagyományos izzóké, mégis érdemesebb befektetni a LED világításba a pénzt, hiszen hosszú távon ez a legtakarékosabb és legjobb megoldás a világítás takarékosságra. Bár az energiatakarékos izzók segítségével is pénzt, energiát lehet spórolni, mégsem éri meg az árát ez a fajta izzó, mivel az élettartama közel hasonló a hagyományos izzókéhoz.

A magasabb áron vásárolt energiatakarékos izzókat pedig, nem lenne olcsó mulatság folyamatosan cserélgetni, ahányszor csak elromlanak. Éppen ezért, azt javasoljuk, ha hosszú távú megoldást keresel az energiatakarékosságra, valamint a pénzspórolásra, akkor mindenképpen a LED fényt válaszd az otthonodba. Mivel LED világításból is egye többféle érhető el, így választás előtt mindenképpen érdemes lehet egy hozzáértő szakember véleményét is kikérni, hogy személyre szabottan, melyik típusú LED világítást javasolja az otthonodba. Bár a LED fény ára nem túl alacsony, mégis érdemes befektetni a pénzt egy LED fényt használó lámpatestbe, hiszen a LED lámpák fogyasztása rendkívül alacsony, élettartamuk viszont kifejezetten nagy.

Egy lakás felújításánál, vagy éppenséggel egy új ház építésénél mindenképpen érdemes tájékozódni a LED technológia által kínált lehetőségekről. Ha nem veted meg a fiatalos, rendkívül hangulatos, színes megoldásokat az otthonodban, úgy azt javasoljuk, hogy gondolkozz el a LED szalagok alkalmazását is. A LED szalagok segítségével rengeteg pénzt meg tudsz spórolni a villanyszámlákon, hosszú távon nézve, továbbá az otthonodba is különleges hangulatot tudsz velük csempészni.

A különböző színekben beszerezhető LED szalagok világítását távirányítóval is tudod állítani, így rendkívül kényelmesen tudsz játszani a színekkel is. Ha szeretnéd, minden nap más színben pompázhat a nappalid vagy a hálószobád. Egy-egy színes LED szalag a gyerekszobának is kedves és hangulatos dísze lehet.

LED használat, az otthoni világításban

A LED, vagyis a világító dióda feltalálása immáron több mint 50 évvel ezelőtt történt meg. A LED térhódítása azonban csupán az elmúlt évek során kapott inkább szárnyra, amikor is széleskörűen elkezdték azt alkalmazni az általános világításban is.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis, mára a LED fény vált a lehető legtakarékosabb, leggazdaságosabb és leghosszabb élettartamú megoldásnak az otthoni világításban. Korábban a mindenki által jól ismert nagy fogyasztású hagyományos izzókat használtuk az otthonunkban, ami lássuk be nem csak az energiafelhasználásnak nem tett jót, hanem a pénztárcánknak sem. Manapság azonban már egyre több helyen vásárolhatók meg azok a lámpatestek, amelyek a LED technológiát használják fel a világításhoz.

Hosszú távon nézve, ezek a fényforrások nem csupán rengeteg pénzt, hanem nagyon sok energiát is megtakaríthatnak számunkra, így nem meglepő az, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy beruháznak egy LED lámpába. A LED fényforrások használata több szempontból is sokkal jobb megoldásnak számít.

A LED fény kevésbé érzékeny a rázkódásra, mint a hagyományos, régi típusú izzó, emellett méretük is kisebb és az élettartamuk is jóval hosszabb, mint a korábbi izzóknak. A kapcsolással szemben is sokkal ellenállóbbak a LED-ek, míg a régi izzók esetében gyakran tapasztalható volt az, hogy kapcsolás fel-le kapcsolás során elromlottak. A LED lámpák tehát, új dimenziót nyitottak meg a világítástechnológia számára. Egyre nagyobb teret hódít meg a világításban a LED technológia, és nagyon úgy fest, hogy ez a térhódítás immáron megállíthatatlanná vált. Egyes becslések szerint ugyanis, az elkövetkező 5 évben megközelítőleg 75 százalékát a mesterséges világításnak már a LED fény fogja biztosítani.

Ebből arra lehet következtetni, hogy ekkorra már nem csak az otthonokban fogják elő szeretettel hasznosítani a Led világítást, hanem a munkahelyeken és az ipari épületekben is. Napjainkban, az otthoni dizájnban is nagy szerepük van a LED fénnyel működő lámpatesteknek, valamint LED szalagoknak. Ez a világítási technológia ugyanis, lakberendezési elemként is megállja a helyét.

A LED-ek olyan kiváló megvilágítást tesznek lehetővé, amely segítségével ki lehet hangsúlyozni a tér formáit, illetve annak különböző funkcióit. A LED fény emellett különleges hangulat megteremtésére is alkalmas, továbbá lehetőséget teremt a személyiségünk, egyéni stílusunk kifejezésére is.

A LED fényről érdemes tudni azt is, hogy segítségével remekül lehet befolyásolni a hangulatunkat, lelki állapotunkat és közérzetünket is, így nem meglepő, hogy egyre többen választanak otthonukba LED fényforrásokat. Az igény kifejezetten nagy lett az elmúlt hónapokban és években a LED technológia iránt. A LED lámpák számtalan stílusban, formában, méretben vásárolhatóak meg. Egyes darabok igazán különleges megjelenéssel rendelkeznek, valódi kreatív csodákat is be lehet szerezni, amelyek aztán az otthon díszeivé is válhatnak.

A korábban használatos lámpatestek esetében búrákkal és egyéb ernyőkkel kellett az izzókat eltakarni, vagy éppenséggel azok fényét terelni. A LED lámpák esetében ezzel nem kell foglalkozni, hiszen ezeknél a világító testeknél nagyon sokszor a LED fényforrás nem is látható, ennek ellenére az általa kibocsátott fény mégis tökéletesen szórt és homogén tud lenni. A korábban használatos lámpatestek esetében búrákkal és egyéb ernyőkkel kellett az izzókat eltakarni, vagy éppenséggel azok fényét terelni. A LED lámpák esetében ezzel nem kell foglalkozni, hiszen ezeknél a világító testeknél nagyon sokszor a LED fényforrás nem is látható, ennek ellenére az általa kibocsátott fény mégis tökéletesen szórt és homogén tud lenni.

Miként hasznosítják manapság a LED fényt?

A LED, vagyis a Light Emitting Diode nem más, mint egy fényforrás, amelyet félvezető anyagból állítanak elő. A világító diódaként is emlegetett fény eszköz egy inkoherens keskeny spektrumú fényt képes kibocsátani, amely az infravöröstől egészen az ultraibolyáig terjedhet.

De vajon mire is lehet felhasználni a LED-et?

Az első, kezdetleges diódák csupán igen kis teljesítményre voltak képesek. Nagyjából 20-60mW-os teljesítmény mellett alacsony fényt voltak képesek biztosítani. Ez a világító dióda nem volt alkalmas arra, hogy megvilágítási célokra használják fel, mivel egy monokromatikus fényt tudtak csak adni. Világítási célokra csak akkor kezdték el használni a LED technológiát, amikor a félvezető-technika fejlődése lehetővé tette a fényerősség és a fényhasznosíthatóság mértékének növelését. Ekkor ugyanis, elérhetővé váltak alacsonyabb hullámhosszak is, vagyis már nem csupán monokromatikus fényt lehetett előállítani a LED-es technológia segítségével. Innentől kezdve pedig, egyre elterjedtebbé vált a LED technika alkalmazása a világításban.

A kék fény kibocsátására alkalmas dióda felfedezésére az 1994-es esztendőben került sor. A korábbi monokromatikus fényforrásokat, vagyis a vörös-sárgát, a zöldet, valamint a kéket kombinálták, így pedig létrejöhetett a fehér fény is. Napjainkban azonban, általában mégsem ezen a technológián alapszik a LED-es megvilágítás biztosítása. A RGB LED-eket ugyanis, csak hatalmas méretű kivetítőkben szokták manapság alkalmazni. Ezekben az eszközökben a színek változtatásának és arányainak is van jelentősége, így erre a célra az RGB LED-ek is tökéletesen megfelelnek.

A világítási célból használt LED-ek esetében azonban nem az RGB LED-es technológia a jellemző, hanem sokkal inkább az a variáció, amikor a félvezető diódát többféle fluoreszkáló anyaggal vonják be. Ennek hatására ugyanis, a LED által kibocsátott kék fény sárgás/zöldessé változik. Ezt az összetett fényt pedig, az emberi szem teljes mértékben fehérnek érzékeli. Érdemes megjegyezni a LED lámpákkal kapcsolatban, hogy bár úgy tűnhet, hogy a fényt a hagyományos izzókhoz hasonlóan kör alakban szórja szét a LED, valójában ez mégsem így történik.

A pontszerű fényforrás ugyanis, az eltérő technológia miatt nem gömb karakterisztika mentén szórja szét a fényt, hanem optikai úton van irányítva az. Ez az optikai úton történő fényirányítás a leggyakrabban felhasznált LED típusra jellemző. Vannak azonban olyan LED-ek is, amelyek egyedülálló módon, 120 fokos fényszórásra is alkalmasak. A LED-del ellátott spot, valamint az egyenlő fényteljesítmény produkálására alkalmas spot fénye emiatt is különbözik olyannyira egymástól. Az optikai spot ugyanis, csakis arra világít, amerre a LED csóva irányítva van, ezzel szemben az izzós spot, minden irányba szórja a fényt. A LED-es világítóeszközöknek két fő típusa van.

Az egyik a hagyományos izzókkal kompatibilis verzió, ami annyit jelent, hogy az ilyen LED-eket könnyedén be lehet csavarni a hagyományos izzóval működő világító eszközökbe is. A másik variáció az, amikor a LED csak a saját tápegységével képes működni. Ezeket az utóbbi LED-eket speciális kivitelű LED-eknek nevezzük. Az előbbi, hagyományos izzóval kompatibilis változat pedig, 230 V-os. Általánosságban elterjedtté vált a LED-izzó megnevezés a LED-ekkel kapcsolatban. Ez azonban nem helytálló elnevezés, hiszen a LED és az izzólámpa két teljes mértékben különböző elektromos alkatrésznek számít. Manapság már olyan LED is beszerezhető a kereskedelmi forgalomban, amely 100 W-os teljesítményre is képes.

Érdekességek a LED-el kapcsolatban

A LED egy olyan fényforrás, amely félvezető anyagból lett előállítva. Másik neve a világító dióda, ám leggyakrabban csak a LED rövidítéssel jelölik fénykibocsájtásra képes félvezető anyagot. A LED elnevezés egyébként az angol Light Emitting Diode kifejezésből ered, amely annyit tesz, hogy fénykibocsátó dióda. A LED által kibocsátott fény többféle lehet.

A fény színe annak függvényében változik, hogy a félvezető anyag milyen összetétellel rendelkezik. Az ötvöző anyagok ugyanis, jelentősen meg tudják változtatni a LED világítás színét. A LED-ek alapvetően egy elég keskeny spektrumú inkoherens fényt tud kibocsájtani. E keskeny spektrum miatt a LED világítás fénye ultraibolya és infravörös között terjedhet. A kék színű LED fény felfedezése igen nagy áttörést hozott a világítási technológiában. A hatalmas felfedezés a 2014-es év során Nobel-díjat is ért a világhírűvé vált feltalálók számára.

A világraszóló felfedezés azonban nem 2014-ben történt meg, hanem 20 évvel korábban az 1994-es esztendőben. Amano Hirosi, Nakamura Súdzsi és Akaszaki Iszamu közel 20 éven át várt arra, hogy felfedezésüket végre elismerjék. A három japán tudós felfedezése ugyanis, nagyban hozzájárult a környezetbarát kék LED kifejlesztéséhez. Mára pedig, az energiatakarékosság igen fontos tényezőnek számít világszerte, így a felfedezők munkájának gyümölcse napjainkban érett be. A LED működése igen érdekes. A LED fény ugyanis, a fényelektromos jelenség fordított módján jön létre.

Ez azt jelenti, hogy miközben az elektromos áramot rákapcsolják a diódára, abban az atomok elektronjainak gerjedése következik be, vagyis ennek hatására olyan elektronpályára lépnek, amelyek magasabb energiaszinten vannak. Az eredeti szintre való visszatérés következtében következik be a fotonok kibocsátása. A LED sugárzása tehát csakis akkor tud bekövetkezni, ha az elektronok a nagy energia értékű sávból átlépnek a kisebb energiájú vegyértéksávba.

A sugárzás fény formájában jelenik meg, a fény hullámhosszától függően. A LED technológia használata számtalan előnnyel rendelkezik. A fény előállításához feszültségre és alacsony áramerősségre van szükség. Rendkívül alacsony a fogyasztásuk, emellett kis helyen is elférnek, az élettartamuk pedig igen nagy. Sőt, a LED nagy kapcsolási sebességgel rendelkezik és csak kis mértékben melegszik fel.

Érdekesség az e fajta fénnyel kapcsolatban, hogy egyes LED-ek segítségével akár kedvező élettani hatások kiváltását is elő lehet idézni. Vannak ugyanis, olyan LED világítást használó lámpák, amelyeknek fehérnek tűnő fénye nagyobb részt kék színű, ám ezt a látásunkkal nem igazán érzékeljük.

A szemben lévő retina azonban, a kék színt észleli. Ez a kék szín a retinában lévő melanopszin működésére tud hatást gyakorolni, vagyis a kék fény befolyásolni tudja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin szint, felelős az alvás és az ébrenlét periódusának fenntartásáért. Mindez azt jelenti, hogy a kék fénnyel befolyásolni lehet az emberek biológiai óráját is.

A speciális fényforrások jó szolgálatot tehetnek a cirkadián ritmussal kapcsolatban, ami következtében az anyagcsere, az oxigén felvétele, a testtömeg index, valamint az emberi test hormontermelődése is jelentős változáson mehet keresztül. A LED-ek fő felhasználási területe azonban mégsem az emberi szervezet cirkadián ritmusának befolyásolása. Sokkal inkább hasznosítják a Led világítást a forgalomirányító lámpák világításának biztosítására, a LED-es kültéri kijelzők fényforrásaként, vagy az elektronikus panelok állapotkijelzőjeként.

Immunotic – plusz energia a legyengült sejteknek

Ma alig van ember, aki tud bármit is az Immunotic készülékekről. Azon kevesek azonban, akik hallottak már róla, netán használták is, kicsit másképpen állnak azóta az egészség fogalmához.

Az első ilyen  készülék egy fiatal magyar feltaláló, Szloboda Balázs elkeseredett kísérlete volt arra, hogy melldaganattal küzdő feleségének segíthessen. Saját bevallása szerint, ha csak annyi haszna volt a rezgésekkel foglalkozni, hogy a felesége ma is élhet – ahogyan nem csak hogy él, de teljes egészségnek is örvend – már megérte annyit kísérletezni. A készülékek azonban mások érdeklődését is kivívták, így a hivatalos bevizsgálási folyamatok után bárki számára hozzáférhetőkké váltak, mint immunerősítő, fizikai közérzet javító eszközök.

- Ha nincs az Immunotic, talán ma én sem vagyok itt. Nekem elmondhatatlanul sokat jelentett, egyfajta biztonságot adott, hogy számíthatok egy plusz erőre is a regenerációhoz. Viszont ha nincs a betegség, nincs ez a készülék sem. - mondja a feleség. – Nem változtatnék semmit a történteken. Mindennek oka van – és ebben az esetben ez kellett ahhoz, hogy egy új lehetőség születhessen. Remélem, nem csak számomra.

De mit tudhat az Immunotic készülék? Folytatás