Kerüljünk ki a hitelválságból!

Fizetési nehézségek következtében van amikor kilátástalannak tűnik a helyzet, viszont jól átgondolt pénzügyi döntések mellett, lassan, de biztosan ki lehet lábalni az adósságokból.

Sajnos a mai világban semmi sem biztos, ha a munkahelyünkön történik valami, betegek leszünk, vagy a törlesztőrészletek a magasba emelkednek, ezek miatt könnyen kerülhetünk lehetetlen és kilátástalan helyzetekbe. Ilyenkor egyedi megoldást kell találni a terhek csökkentésére. Az a szerencse, hogy többféle lehetőség közül lehet választani manapság már, és ha idején kap észbe az ember, akkor minden bizonnyal sikerül is a probléma megoldása.
Bankvizit

Mindenképpen keressük fel a hitelt nyújtó bankot vagy pénzügyi vállalkozást, ha anyagi gondjaink hiteltartozásunk törlesztését is veszélyeztetik, mivel a pénzügyi szakértőkkel együtt könnyebben találunk megoldást a problémánkra. Ez amiatt a legfontosabb, hogy a fizetési késedelem miatt a hitelező nehogy véletlen felmondja a szerződést, és ha sikeretlen a végrehajtás ne kezdje meg a teljes tartozás végrehajtását. Ha a probléma átmeneti jellegű, akkor segíthet egy kisebb összegű áthidaló hitel.

Felülvizsgálat

Legelőször vizsgáljuk felül bevételeink és kiadásaink alakulását ha anyagi nehézségeink jönnek közbe. Mellette mérjük fel, hogy a kiadások között van-e olyan, amely felesleges vagy pazarló (drága hobbik, gyakori utazások,rossz szokások), és ezeket időlegesen vagy akár örökre el kell hagyni.

Óvatosság

Azokkal a megoldásokkal érdemes vigyázni, melyeket nem hitelintézetek kínálnak. A fogyasztói csoportoktól(vásárlási célú, önkéntes társulási formák)melyek nem bankok jobb elkerülni őket. Hitelt ezeket a csoportokat szervező cégek nem nyújtanak, mivel készpénzt a tagoknak nincs jogukban átadni.

Pluszpénz

Azon gondolkodni érdemes ilyen válsághelyzetekben, hogy bevételeinket milyen lehetőséggel tudnánk bővíteni. Például plusz munka, vagy olyan vagyontárgy értékesítésével ami nélkülözhető. A családtagok között is érdemes végigkérdezősködni, hátha tudnak kölcsönben segíteni ideiglenesen. Ezek mellett vegyük számításba tartalékainkat, megtakarításainkat ha rendelkezésünkre áll hitelfedezeti vagy bármilyen más hitelbiztosítás, nézzük meg mikre terjed ki.

Ütemezés

Azoknak, akik tartós problémákkal küszködnek, a legtöbb hitelintézet lehetőséget biztosít arra, hogy a fennálló hitelt átütemezze, méghozzá a futamidő hosszabbításával, vagy úgy, hogy a tőkefizetésre türelmi időt vagyis halasztást kérhet. Ez úgy működik, hogy ha azt kéri valaki, hogy hitele törlesztéséhez egy rövid fél-három év mentességet kapjanak, akkor ebben az időben csak a kamatokat szükségeltetik megfizetni. Lehetőség van arra is, hogy a jelzáloghitel szerződés futamidejét meghosszabbíttatják, így a havi törlesztőrészletek csökkenhetnek. Kamatmérséklésre is van emellett lehetőség, de a lakás és takarékpénztári befizetéseket ideiglenesen lehetséges beszüntetni.

Állami segítség

Fontos felmérni, hogy az árfolyamrögzítő program esetén meghatározott törvényi feltételek esetünkben fennállnak-e, ha az állami segítségként adott árfolyamrögzítést választanánk hitelünk rendezésére, Át kell gondolnunk, hogy a jelenlegi átmeneti segítség fejében tudjuk-e vállalni a későbbiekben jelentkező kötelezettséget, vagyis a felhalmozott tartozások kifizetését egy összegben. Ha a forint árfolyama kedvezőtlenül alakul, akkor számítani kell arra, hogy a törlesztés futamideje túlságosan hosszúra nyúlhat ki. A PSZÁF árfolyamrögzítő kalkulátorával emiatt kalkulálni kell, várhatóan milyen anyagi terheket is jelent majd a jövőben a gyűjtőszámla-hitel törlesztése.