Hitelek fajtái, pénz hitelezés

Pénzt általában a bankok hiteleznek, magányszemélyeknek és cégeknek. A magyar jogszabályok szerint meg van határozva, hogy milyen keretekben, és melyik pénzintézetek adhatnak hitelt kamatra. A hitelező a felhasználás módját ellenőrizheti és kikötheti, hogy például csak lakásvásárlási célra lehet felhasználni.  A folyamat úgy zajlik, hogy a bank a kérelmező(adós) számláján jóváírja és rendelkezésre bocsájtja a szerződésben rögzített összeget.  A hitelek lehetnek személyi hitelek vagy reálhitelek.

Ingatlanfedezet alapú hitelek

A legtöbb kölcsön fedezetét a lakások szolgálhatják. Jelzáloghitelt jelenleg csak forint (HUF) alapon lehet igényelni, kivéve adósságrendezés és hitelkiváltás, ezeknél továbbra is elérhetőek a deviza alapú ajánlatok is.

  • A lakáscélú hiteleknél több lehetőség közül lehet választani: használt, új lakás vásárlása, felújítás, korszerűsítés, bővítés, telekvásárlás, építés.
  • A hitelkiváltó, és az adósságrendező hitelek igénybe vételével tudja kedvezőbbé tenni hitelfizetési problémáit. Lényegük, hogy akár egy, vagy több kölcsönét is összevonhatja egyetlen hitellé, amelynek a törlesztő részlete alacsonyabb, mint a jelenlegi/jelenlegiek összege. Ebben az esetben euró (EUR), valamint svájci frank (CHF) alapú ajánlat igénylésére is lehetősége van.
  • Szabad felhasználású jelzáloghitel: Az egyetlen hitelforma, amelynek nincs megszabva célja, felhasználása. Nincs számlabemutatási, elszámolási kötelezettsége.

Ezeknek a hiteleknél a felvehető összeg maximum a fedezetként bevont ingatlan forgalmi értékének 75%-a (forint alapú). Pót fedezet bevonásával tovább növelhető ez az arány.

Jövedelem alapú hitelek

Egyetlen ismert van a jövedelem alapú hitelekből, személyi kölcsönnek nevezzük vagy más néven szabad felhasználású hitelnek. Jelenleg forint és deviza alapon is elérhető. Ez az igény a fizetéseket terheli meg kizárólag, az ingatlanokhoz nem nyúl, tehát nagyobb baj esetére biztonságban tudhatja ingatlanát mindenki.

A bank személy hitel esetén mérlegeli az ügyfél anyagi helyzetét és ettől lesz függővé téve a biztosíték ténye. Akik magas pénzügyi háttérrel rendelkeznek( magas fizetés, nagyösszegű lekötött pénz vagy kötvény a banknál) a bankok általában eltekintenek a vagyoni fedezet kikötésében, azoknál akik gyengébb anyagi körülmények között léteznek, fedezetet köthetnek ki.

  • Biankó hitelek
  • Kezes hitelek
  • Váltóleszámítolási hitelek

A bankok reálhiteleknél a hitelnyújtás időpontjában speciális vagyoni fedezetet kötnek.

Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Kézizálog vagy lombardhitelek
  • Cessziós hitelek
  • Jelzáloghitel (ingatlan alapú)

Áru hitelre

Az árú hitelezések úgy zajlanak, hogy a kiválaszott árú a vásárló birtokába jut, de csak akkor lesz az övé amikor a törlesztőrészlet teljes egészét kifizette. Ez kényelmes hisz többféle lehetőség közül választhatnak az ügyfelek, például,  hogy hány hónapon át akarják törleszteni( értelem szerűen minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a havi törlesztőrészlet).  Érdemes olyan hitellel terhelt árút vásárolnunk, amelyen 0% THM van.

Áruhitel nem csak lakosság és áruház között jöhet létre. A tőkeerősebb cég nem mindig hitelez a kevésbé tőkeerősnek: áruhitelezés az is, amikor egy  szállító beszállítja egy nagyáruházba a termékeit, a nagyáruház pedig csak 90 nappal később fizeti azt ki.  (Ilyenkor szokás faktorálást alkalmazni, hogy a szállító azonnal a pénzéhez juthasson, és újra a termelésbefektethesse be.)

Az áruhitelezéshez kapcsolódó speciális fogalom a váltó.