Duguláselhárítási házi módszerek

Minél régebbi házban, lakásban lakunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy előbb-utóbb szembe fogunk találkozni a dugulás fenyegető rémével. Bár előfordulhat olykor dugulás újabb épületekben is, mégis a régi, már elavult csővezetékekkel rendelkező ingatlanok a veszélyeztetettebbek. Hogy ne kelljen nap, mint rettegni egy dugulástól, segítünk néhány jó tanáccsal, hogy hogy előzhető meg a baj.

Mosdónál vagy mosogatónál észlelt dugulás esetén kezdjük az orvoslást a szifon szétszedésével. Ha szerencsénk van, már az is segíthet. Ha már szétszedjük a szifont, mossuk át ecetes forró vízzel!

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntethetjük vele. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében öntsünk a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás mérséklődik, alaposan öblítsük át forró vízzel a lefolyót. Ezután várjunk tíz-tizenöt percet, majd engedjünk rá bőségesen vizet.

WC dugulásnál jó tudni, hogy az öblítővíz nem tud kiönteni, mert kb. 10 literesre van tervezve egy WC- csésze, a tartály pedig általában maximum 8 literrel öblít, tehát épp tele lesz. Sokszor már a WC pumpa is meghozza a várva várt eredményt, tehát meg tudjuk vele szüntetni a dugulást.

A fürdőkádnál, zuhanytálcánál nagyon fontos, hogy a hajat, egyéb szöszöket, körmöt, bőrdarabokat mindig távolítsuk el a lefolyóból, hogy ne tudjon tovább haladni a csatornába, mert megakadva eltömődhet az. Itt is hasznos lehet az ecetes-szódabikarbónás elegy, forró vízzel leöbblítve. Ez az egyszerű, olcsó megoldás minden típusú lefolyónál alkalmazható, és a kellemetlen szagokat is megszünteti többnyire.

Van egy igen érdekes szerkezet még, ami a duguláselhárításban is szerepet játszik, ez a darálós WC. Mi is ez? Akár a falon kívüli csövön keresztül is vezethető. Az sem probléma, ha nincs a közelben szennyvízcsatorna akár 80-100 méterre is lehet a főlefolyó. Persze az emelési magasságtól nagyban függ a távolság.  A darálós WC kis térfogatúra aprítja az ürüléket és a papírt, amely 40-50 mm csöveken folyik tovább. A darálós WC által alkalmazott aprító eljárás és szivattyú lehetővé teszi, hogy a szennyvíz akár függőlegesen, a magasabban lévő szennyvíztározóba, csatornába is eljusson. A szerkezet könnyen telepíthető. A rendszer teljesen komplett, minden működéshez szükséges eszköz elfér egy öblítőtartály méretű dobozban így gyorsan telepíthető. Semmivel több helyet nem foglal egy hagyományos WC-nél. Egyes típusai továbbítják a mosógép, zuhanyzó, mosdó szennyvizét is. Szükség szerint akár a mosógép, mosdó, fürdő szennyvizét is rá lehet kötni, így egy teljes vizesblokk telepítésének nehézségeit képes megoldani. Elég egy darálós WC egységet telepíteni és máris megoldódott a többi rendszer szennyvízáramlása. Az aprító motor csak időnként kapcsol be, akkor mikor a szintérzékelő úgy érzi kellő mennyiségű darálandó anyag került a tartályba. Zajszintje alacsony.

Azonban van néhány dolog, amiket nem tud ledarálni, ezért semmiképp ne dobjuk bele darálós WC-be. Ezek az alábbiak:

  • műszálas alapanyagú WC papír ( Forest)
  • műszálas alapanyagú termékek ( törlőkendő)
  • óvszer
  • intim betét, tampon
  • csirkecsont, ételmaradék
  • szilárd tárgyak
  • építkezési törmelék, glettelő anyag stb.

Amire figyelnünk kell, hogy 100 % cellulóz legyen az alapanyaga annak, amit beledobunk! Ez nem ugyanaz, mint, a 100% újrahasznosított alapanyagból készült anyagok, és az sem, hogy alapanyaga cellulóz!

Azonban, ha a fentieket betartjuk, nem lehet problémánk a darálós WC-kel. De mint minden gép, ez is elromolhat.