Duguláselhárítás, szódabikarbóna segítségével

A lefolyók eldugulása egy roppant bosszantó probléma, amellyel valószínűleg már majdnem minden háziasszony találkozott.

Duguláselhárítás, szódabikarbóna segítségével

A duguláselhárítás sokba kerülhet kis dugulások esetén, ha azt szakember segítéségével oldjuk meg, ezért okosabban teszed, ha kis dugulás esetén Te magad veszed kézbe az irányítást (komoly dugulásnál mindig hívj szakembert!). A durva, környezetkárosító anyagok helyett azonban azt javasoljuk, hogy próbálkozz környezetbarát, házi szerekkel.

Az egyik ilyen, szinte minden háztartásban megtalálható szer nem más, mint a szódabikarbóna. A szódabikarbóna nem csupán a duguláselhárításnál nyújthat neked nagy-nagy segítséget, hanem a dugulások megelőzésénél, illetve számos más, háztartási munkánál is.

A különböző vegyszerek helyett ugyanis, remekül lehet használni a szódabikarbónát. Tudtad- e például azt, hogy a szódabikarbóna kiváló fehérítő hatással rendelkezik, ezért ruhák fehérítésére tökéletesen alkalmas? És azt tudtad, hogy vízkő ellen is hatásos megoldást kínál? Mivel a szódabikarbóna remek vízkőoldó szer, így a lefolyók dugulásánál is nagy sikerrel alkalmazható.

Amennyiben eldugult a lefolyód, úgy azt javasoljuk, hogy a durva vegyszerek helyett, vesd be inkább a szódabikarbónát.

Lássuk, hogyan is használd duguláselhárítás céljából a szódabikarbónát! Amennyiben azt tapasztalod, hogy a lefolyód még nem teljesen dugult el, csupán nehezebben folyik le rajta a víz, úgy könnyedén megelőzheted a makacs dugulást azzal, ha öt evőkanálnyi szódabikarbónát elkeversz két liter vízben. Ezt a keveréket fel kell forralnod, majd azonnal öntsd is le azt a lefolyóba. Legtöbbször, már ez az egyszerű módszer is megoldást jelent a lefolyó megtisztítására. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a szódabikarbónás öblítés után is nehezen folyik le a víz, akkor lehetséges, hogy nagyobb a baj, mint azt elsőre gondoltad volna.

A lefolyó vízkövesedése ugyanis, lehet, hogy sokkal előrehaladottabb állapotban van már, így más, erőteljesebb megoldásra lesz szükség. A szódabikarbónát ilyen esetben ecettel kombinálva érdemes használni. Az ecet szintén remek vízkőoldó hatással rendelkezik, emellett pedig a lefolyóban lévő baktériumokat is el tudja pusztítani, vagyis a lefolyóból áradó rossz szagok is megszűnhetnek a hatására. Hogyan használd ecettel kombinálva a szódabikarbónát, duguláselhárításhoz? Egy csészét tölts meg szódabikarbónával, majd öntsd le azt az eldugult lefolyóba. Ezután, önts le a lefolyóba némi ecetet is.

Fontos, hogy az ecet 20 százalékos töménységű legyen, mivel ez a lehető leghatékonyabb vízkőoldásra. Amikor az ecetet rátöltöd a szódabikarbónára, azt fogod tapasztalni, hogy erőteljes pezsgés lép fel. Ezt a két anyag közötti kémiai reakciónak lehet köszönni. Ez a pezsgés az, ami remekül fel tudja oldani a lerakódott vízkövet. Nagyjából 30 percen át hagyd hatni a keveréket, hogy az maximálisan ki tudja fejteni a vízkőoldó hatását. Amikor a hatóidő letelt, forralj fel két liter vizet.

A forró vizet öntsd le a lefolyóba, majd ezt követően, folyó meleg vízzel is öblítsd át a lefolyót. Ekkor már minden bizonnyal a lefolyó tökéletesen fog működni, vagyis a beleengedett víz akadálymentesen le is tud majd folyni. Amennyiben ez mégsem következne be, úgy valóban nagy lehet a baj a lefolyóban, így szükség lehet más módszerre is a duguláselhárítás céljából. Természetesen dönthetsz úgy is, hogy szerelőt hívsz, hiszen a szakember gyorsan és hatékonyan meg tudja szűntetni a dugulást, vagy választhatod azt a megoldást is, hogy házilag, vegyszerek segítségével orvosolod a problémát.