A megelőzés a duguláselhárítás első lépcsőfoka

Az élet minden területén azt tapasztaljuk, hogy sokkal fontosabb maga a megelőzés, mint a már kialakult probléma, baj kezelése, orvoslása.  Nincs ez másképp a duguláselhárítás terén sem, ahol a baj még akkor is megtörténhet, ha kellően  odafigyelünk arra, melyik lefolyóba mi kerül. Sokszor egyszerűen csak szokásaink felelősek a mosogató, vagy a fürdőszobai lefolyók dugulásáért. Fontos tehát, hogy megnézzük, hogy mikor mire kell jobban odafigyelnünk.

Arra talán nem is szükséges felhívni a figyelmet, hogy a mosogatókat, mosdókagylókat célszerű prevenciós jelleggel tisztán tartani, és minimum negyedévente, elsősorban gél állagú lefolyótisztítóval megtisztítani. A konyhai mosogató esetében még ennél is gyakrabban kéne alkalmaznunk a lobogó forró vizes öblítést, mellyel elősegíthetjük, hogy a zsiradékok a cső oldaláról feloldódjanak. Ha eltekintünk az ételmaradékok okozta dugulástól, akkor még arra is érdemes odafigyelni, hogy ne használjunk a kelleténél több mosogatószert, a fürdőszobában pedig több mosóport, sampont, borotvahabot, egyéb kozmetikumot.

A WC esetében a higiéniai kendő, az arcpamacs, a tamponok, betétek, pelenkák, vagy a macskaalom, valamint a beleöntött ételmaradékok okozhatnak komoly problémákat. Éppen ezért a fenti hulladékokat soha ne a WC-be öntsük, hanem helyezzük el azokat a kukába!

Sokan tekintik jó megoldásnak az apró lyukú műanyagszűrőket, melyeket szinte bármelyik lefolyóhoz használhatunk. S bár igaz, hogy , a szőrszálak, a hajcsomók így nem jutnak le, de tény az is, hogy a víz áramlásának sebessége is csökken, ami nem biztos, hogy jó.

A zsiradékokat, a használt olajat, semmiképpen ne öntsük ki, inkább egy befőttesüvegben dobjuk a kukába. Sajnos a beltéri dugulások nagy része a figyelmetlenségből alakul ki, tehát ha el kívánjuk ezeket kerülni, akkor át kell gondolni, hogy mit kéne megváltoztatni a berögzült rossz szokásaink közül, hogy a dugulások kialakulásának veszélyeit minimálisra csökkentsük.

Amikor a konyhai lefolyó eldugul, vagy a szennyvíz valamelyest visszafolyik, sokan talán nem is gondolnánk, hogy milyen veszélyeket tartogat egy egyszerű dugulás. Fontos tudni, hogy amennyiben a dugulás problémája hosszabb távon is fennáll, érdemes szakembert hívni, aki tapasztalt hozzáértőként esetleg olyan problémát is észrevesz, amit mi magunk laikusként nem is gondolnánk.

Amikor dugulásról van szó, elsősorban a fürdőszobában, konyhában és a WC-ben előforduló dugulási nehézségek, problémák jutnak eszünkbe. Tény, hogy a beltéren  jóval gyakrabban találkozhatunk a dugulás kellemetlenségével, de a kert , az udvar sem élvez mentességet, és a karbantartás hiánya a kültéren is  megmutatkozhat. Sokan nem is gondolnánk, de a házunkat övező környezet is jó néhány  gócpontot rejteget.

A szennyvízvezetékek megfelelő karbantartása, a duguláselhárítás komolyan vétele, továbbá az apró jelekre való odafigyelés igen fontos szerepet játszhatnak a megelőzésben.

Kültéren is sokat segíthet a duguláselhárítás elleni küzdelemben a megelőzés: Az udvari csapok lefolyóinál, átfolyóknál figyeljünk arra, hogy a levelek, faágak, állati szőr ne rekedjen meg a lefolyónál, illetve ha ezt tapasztaljuk, akkor mielőbb távolítsuk el azt onnan. Vigyázzunk, hogy a gyerekek játék közben ne tömítsék el a lefolyókat, átfolyókat homokkal, kaviccsal, földdel, mert ez szintén nem várt duguláshoz vezethet.

Akár odakinn, akár a lakásban tapasztalunk dugulásra utáló jeleket, próbáljunk mi magunk ellene tenni, s ha ez nem megy, akkor a későbbi komolyabb problémák megelőzése érdekében hívjunk duguláselhárítással foglalkozó szakembert!