A kültéri duguláselhárítás

Bár a dugulások zöme a lakásokban keletkezik, leggyakrabban WC, mosogató, mosdó, fürdőkád dugul el, de gyakran hallani kültéri dugulásokról is. Mi okozza ezeket, hogy védekezhetünk ellene? Mit tehet a duguláselhárítással foglalkozó szakember?

A föld kimosódása és a beomlás veszélye nem csak az anyagi kár miatt kíván fokozott figyelmet, hanem a balesetveszély miatt is. Az udvaron az esővíz visszafolyása, vagy a járólapok, járdák, a betonozás rozzant állapota sokkal többre hívja fel figyelmünket, mint azt első blikkre gondolnánk. A gyökérbenövések okozta  csőtörés során a szennyvíz akár hónapokon keresztül áztathatja a talajt, aminek következtében akár méteres gödrök is kialakulhatnak. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy egy nem várt beomlás milyen súlyos következményekkel járhat, különös tekintettel, ha például egy autóbejáróról van szó.

De melyek is azok a területek, ahol dugulással számolhatunk az udvaron? Az ereszcsatorna az egyik olyan terület, ahol a falevelek, vihar leverte ágak, a sár és a kosz összecsomósodva megakadályozhatja az átjárhatóságot. Természetesen a kockázat mértéke attól is függ, hogy milyen környezetben lakunk, hol helyezkedik el az ingatlanunk. A fás-lombos környezet sajnos nem kedvez az eresz állapotának, mivel a lehulló falevelek, és a lombból odakerülő egyéb szennyeződések megfelelő tisztítás hiányában dugulást okozhatnak. Ennek okán saját érdekünkben muszáj  karbantartanunk az ereszcsatornákat, de ha ez eszköz, vagy idő hiányában elmarad, a duguláselhárítással foglalkozó szakember ennek eltávolításában is hatékony segítség lehet.

A másik problémás része az udvarnak a földbe fektetett csatornarendszer. Mindegy, hogy régi, vagy új a csőhálózatunk, a gyökérbenövés mindkét esetben komoly dugulások okozója lehet. Az idomok csatlakozási pontjainál az egészen vékony hajszálgyökerek bekúsznak a vezetékbe, ahol tápanyagban gazdag nedvességre találva elburjánzanak, beszövik az egész cső és csatornarendszert, és dugulást, csőrepedést, vagy akár csőtörést is okozhatnak. A kertépítés során figyeljünk erre is, legyen szempont, hogy a csőhálózat közelébe ne telepítsünk növényeket, megelőzve ezzel egy évekkel, évtizedekkel később kialakuló problémát. Gondoljunk már ekkor a duguláselhárításra!

Sok esetben lehet probléma az emésztőgödrök eldugulása is. Ez a probléma akkor alakul ki, ha elmulasztjuk az emésztő kiszippantását. Egy idő után olyannyira megnő a kommunális szennyvíz szintje, hogy az akna csőszáját is eléri. Ettől kezdve pedig, egyenes út vezet a dugulás kialakulásához, a szennyeződés torlódása miatt.

Ezen kültéri dugulások elhárítását mindenképpen szakemberrel kell elvégeztetnünk,  ugyanis ők a megfelelő eszközökkel, gyors és hatékony megoldást tudnak nyújtani a problémára. Így például spirálos technikával, vagy komolyabb dugulások esetében Womázással, (magasnyomású mosatással) akár az egész rendszer kitisztítását, átmosását el tudják végezni, ha ez indokolt. Fontos, hogy mindenesetben olyan szakembert hívjunk, aki tapasztalt a duguláselhárítás terén.

Kültéri dugulás esetén esélyes, hogy természeti eredetű anyag (törmelék, sár, rothadó levelek stb.) okozza a problémát. Ezek alapszintű karbantartása nem igényel szaksegítséget, pusztán józan észt: a duguláselhárítás még a dugulás létrejötte előtt kezdődhet. Tisztítsuk rendszeresen a kültéri csatornákat, vigyázva arra, hogy azokba dugulást okozó anyagok ne kerülhessenek.