A hitelbírálat folyamata

Azt a kockázatelemzési munkafolyamatot nevezzük hitelbírálatnak, amely konkrétan hiteligénylés miatt a hitelintézet vagy a hitelt kínáló pénzügyi vállalkozás megállapítja folyósítható e a kívánt összeg a kérelmező számlájára.

hitelbírálat

Magyarországon kizárólag pénzügyi felügyelet PSZÁF engedélyével működő bankok vagy pénzügyi vállalkozások adhatnak hitelt. Rajtuk kívül azok a határon átnyúló szolgáltatást kínáló fióktelepek működhetnek legálisan, amelyet az Európai Unió bármely más pénzügyi felügyelete hivatalosan engedélyezett és emellett haza működésüket a PSZÁF regisztrált. Ezek listája nyilvános, és megtalálható a magyar hatóság honlapján.

Az adóminősítést és a fedezetértékelést is magában foglalja a hitelbírálat.  A hitelbírálati idő a hitelcéltól és a hitel összegétől függ. A kis összegű hiteleket helyben szokás elbírálni, milliós nagyságrendű hitelekről azonban rendszerint az adott pénzügyi szervezet területi központja dönt ez pár hétbe is beletelhet.

Hitelbírálat során ellenőrzik az ügyfél adatainak és a bekért dokumentumok hitelességét, ezután a hitelező a saját hitelbírálati szabályzata alapján megvizsgálja az igénylő vagyoni és jövedelmi helyzetét, adott esetben a biztosítékul szolgáló ingatlan értékét, majd ezek alapján az ügyfél megtudhatja, hogy az adott bank kritériumai alapján megkaphatja e a kívánt hitelt.

Létezik többfajta hitelbírálat.

 • előbírálat/gyorsbírálat:
 • végleges hitelbírálat:
 • standard hitelbírálat:

ha nem azonnal kifizetendő gyorskölcsönről, áruhitelről van szó, akkor az alábbiakat nézik a bankok:

 • Életkor
 • Jövedelem
 • Munkaviszony
 • Munkahely stabilitás (munkahely ne álljon végelszámolás alatt, ne legyen adótartozása, ha egy adott munkáltató korábban egy adott bank felé visszaélt a bankszabályzattal akkor hiába tökéletes az ügyfél hiteligénylése, illetve az adati, nem kaphat hitelt)
 • Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – BAR LISTA-mind a munkavállalót, mind pedig a munkáltatót ellenőrzik
 • Közüzemi számlák befizetései
 • Bankszámlákon más bankok felé fennálló hiteltörlesztések vizsgálata
 • Bankszámlák fedezete
 • Bankszámlák a havi zárási egyenlege
 • Bediktált adatok egyezésének vizsgálata a bekért dokumentumok alapján

Kiegészítő fedezetekről is szó eshet.

Hitelbírálati díj

Legtöbb helyen csak pozitív hitelbírálat után kell megfizetni a hitelbírálati díjat, de több olyan hely is van ahol egyszeri bírálati díjat kell az elbírálás előtt leadni.

Az adósságrendező hitelről

Az adósságrendező hitel az egyik legbonyolultabb hiteltípus. Létezik adósságrendező hitel ingatlanfedezet nélkül, a hitelmindenkinek.hu ebben is segíthet.

Rengeteg olyan kicsiny pontja van, amin sajnos a folyamat közben s meghiúsulhat az ügylet., ha nem tapasztalt hiteltanácsadót választunk vagy esetleg önállóan indulunk neki(utóbbi semmiképp se ajánlott a hitelek útvesztőiben). Ez a hiteltípus rengeteg dokumentációt igényel a bekérendő igazolások miatt, így nem véletlen, hogy a banki tanácsadónak nagy szerepe van ebben ezért nem mindegy a felkészültsége sem.

Sokfajta hitelnél határidők vannak a beadványokra( pl egy deviza hitel esetén) és ha ez nincs betartva, vagy apró félreértések miatt csúszások vannak, ezért több hét akár hónapba is beletelhet mire az új hitelt megkapjuk(elbírálást), de mindeközben a régi hitelt részleteit fizetni kell.  A legfontosabb dolog tehát, hogy bármilyen hitel felvételnél, de főleg adósságrendezésnél szakértő hitelközvetítővel konzultáljunk a problémák elkerülése végett.

Tájékozódás adósságrendező hitel kapcsán a Hitel Mindenkinek weboldalán!