A duguláselhárítás lehetőségei

Duguláselhárítással ma már sok szakember foglalkozik, hisz egy olyan dologról van szó, ami sok embert, sok háztartást érintett, és érint folyamatosan. Szükség van szakemberekre, jó szakemberekre, pontos, precíz, és nem utolsó sorban gyors szakemberekre van szükség! Ugyanúgy, mint bármilyen más szakmában, bizony nem mindegy, hogy kit hívunk, így legyünk körültekintőek. Nagyon fontos, – talán az egyik legfontosabb, hogy a szakember, akit hívunk, gyors legyen! Hiszen nem mindegy, hogy a szennyvíztől elöntött lakásunk meddig áll víz alatt, illetve meddig nem tudunk használni egy-egy lefolyót. Az is fontos, hogy a szakember, akit hívunk, legyen precíz, tapasztalt, ügyes, és lehetőleg mielőbb, minél kevesebb bontási munkával oldja meg a problémánkat.

Nyilván nem mindegy az sem, hogy mennyibe fog nekünk ez kerülni, de figyeljünk arra is, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb valóban a legolcsóbb, és hogy a legdrágább valóban a legjobb is egyben. Mint minden más területen, javasolt az arany középutat választani, tehát egy középkategóriás árfekvésben dolgozó mestert hívni. A túl alacsony árakat ígérő szakember mindig gyanús. Jó, ha van olyan ismerősünk, aki tud ajánlani már bevált szakembert, hozzá mindig nagyobb bizalommal fordulunk,ha pedig nekünk volt már kedvező tapasztalatunk duguláselhárításban, akkor legjobb, amit tehetünk, hogy a már bevált szakembert hívjuk ismét segítségül!

A jó duguláselhárító szakember rendelkezik többfajta géppel, csatornakamerákkal, elektromos és benzines vízszivattyúkkal, illetve magasnyomású csatornatisztító gép (woma) is rendelkezésére áll, így minden eshetőségre fel van készülve.

Sajnálatos tény, hogy ami eldugulhat, az előbb vagy utóbb el is dugul. Ilyenkor kétségbeesetten szaladunk a legközelebbi áruházba lefolyótisztítóért, elővesszük a WC-pumpát, hosszan folyatjuk a forró vizet, ha szerencsénk van, egy időre meg is oldódik a probléma. Vannak azonban helyzetek, amikor a házi praktikák már nem segítenek és szakembert kell hívnunk. A hiba megszüntetésével foglalkozó mesterrel szemben két fontos elvárásunk van: minél gyorsabban és megfizethető áron dolgozzon a lehető leggyorsabban.

Ha a külső csatorna dugul el, azt okozhatják a fák gyökerei, lerakódott szerves hulladékok, törmelékek és egyéb szennyeződések. A csatornatisztítást professzionális, magas nyomású tisztítógéppel végzik a duguláselhárítással foglalkozó szakemberek, ami többnyire a kocsijukba van beépítve. A speciális kialakításnak köszönhetően a törmelék a tisztító aknánál gyűlik össze, melyet már kézi erővel is el lehet távolítani. A gép előnye, hogy tiszta vízzel dolgozik, így nem károsítja a környezetet.

A kültéri dugulás lehetséges okai:

  • csatornalejtési probléma, áll benne a víz
  • elzsírosodott lefolyó, főleg mosogatóknál
  • gyökérbenövés a csatornahálózatban
  • eső bemossa a földet, kavicsot, homokot
  • idegen tárgyak kerültek a csatornába

Beltéri dugulás esetén a csatornatisztítást magasnyomású géppel már nemigen lehet elvégezni, mivel nagy károkat is okozhat. Bár tisztítónyíláson keresztül épületen belül is alkalmazható, de csak megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező duguláselhárító szakember végezheti.

A beltéri dugulás lehetséges okai:

  • nem megfelelő csőátmérők
  • sok könyök és forduló
  • rossz lejtési szögek
  • étel maradékok

Ha dugulást észlelünk, először próbáljuk ki azokat a módszereket, melyekkel magunk is eredményt érhetünk el: pumpa, vegyszerek, szódabikarbóna-ecet kombó, szifon tisztítás. Ha a művelet nem vezet eredményre, a további bajok megelőzése érdekében forduljunk duguláselhárításban jártas szakemberhez!