Háztartás kategória bejegyzései

A dugulások okai, jellemzői – duguláselhárítás szakszerűen

Dugulás több helyen előfordulhat egy adott háztartáson belül. Alapvetően két lehetőség van: Dugulás kültéren, vagy dugulás beltéren. Ha a lakáson kívül történik a dugulás, értelemszerűen ebben az esetben kültéri dugulásról beszélünk. Csapadék elvezető rendszerek, kerti folyókák, aknák és udvar összefolyók esetén a dugulást a belemosódó por, sóder, homok, föld, sár valamint a falevelek és faágak okozzák.

Ezért ezeket a lefolyókat minden esetben ráccsal kell védeni, és figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő fedelek, rácsok, mindig legyenek a helyükön, és időnként tisztítsuk is meg azokat. Nagyra növő, komoly gyökérzetet fejlesztő fák csatorna nyomvonalra történő ültetését is érdemes alaposan átgondolni, mivel a későbbiekben biztosan gondunk lesz vele – (gyökér benövések, rosszabb esetben megnyomja a csatornát, ezáltal a lejtés szög megváltozik). A közmű csatorna bekötéssel nem rendelkező ingatlanok esetében komoly problémát okozhat, ha nem figyelünk az udvari emésztők és szennyvíztartályok szintjére. Ha elfelejtjük idejében kiszippantatni az emésztőt, abban az esetben gond van.

Az aknába bevezető csőszájat eléri a kommunális szenny, és az visszatorlódik, lerakódik és dugulást okoz. Ezeknek a kültéri vezetékeknek a tisztításánál nem midig jár sikerrel a spirálos technológiával történő duguláselhárítás, még az igen vastag spirálok esetében sem, különösen a nagyon hosszú szakaszoknál (20 – 50 méter). Sokkal eredményesebb a magasnyomású mosás, azaz a Womázás, melynek segítségével nem csak az eltömődés lesz megszüntetve, hanem az egész rendszer átmosásra kerül és ezáltal megszűnik a dugulás.

A beltéri dugulások közül elsőként említendő a WC, ami szinte soha nem dugul el magától, kivéve, ha már legalább 20 éves, és elvízkövesedett, így a garat belső átmérője kifejezetten leszűkült. A túl gyenge nyomású öblítővíz ugyan leviszi a szennyvizet, de nem mossa el, így szinte napi szinten használatban van a WC pumpa – a wc duguláselhárítás elengedhetetlen eszköze.

A WC csésze és lefolyócsöve általában a beleesett illatosító, a komplett tekercs WC papír, valamint idegen tárgyaktól (betét, tampon, pelenka, törlőkendők) dugul el. Itt a legjobb módszere a duguláselhárításnak a megelőzés.
A mosogatók dugulását többnyire az indokolatlanul sok mosogatószer használata okozza. Amennyiben ez párosul a melegvíztakarékos mosogatással, máris kész a baj. Szerencsére a szemcsés súroló porok – mint például a VÍM – mára kimentek a divatból. Érdekes tény, hogy ahol kisméretű (10 literes) vízmelegítő berendezések szolgálják a konyhai mosogatáshoz szükséges melegvizet, sokkal gyakrabban van szükség duguláselhárításra.

Ennek oka az lehet, hogy a csekély melegvíz hozamú vízmelegítők nem képesek a folyamatos, folyóvizes mosogatásra. A mosogató dugulását az esetek nagyrészében zsírosodás okozza, ami az esetek 95 %-ban a mosogatógép használatára vezethető vissza. Vajon miért? A mosogatógép a vizet 90 °C fokosra fűti, hogy a tányérokról, evőeszközökről a zsírt leoldja. Majd gyorsan kiüríti magát a lefolyó rendszerbe.

A víz lefolyik, de a zsír megdermed, kicsapódik a cső falára. Ennek következtében szép lassan a teljes vezetéken beáll a zsírosodás. Ennek megelőzésére ajánlott hetente egy nagyobb fazéknyi forrásban lévő vizet a mosogatóba önteni, mert a zsírt csak ez oldja fel a csövek faláról. Ne használjunk semmilyen csodaszerként árult duguláselhárító vegyi anyagot, mely a problémát ugyan nem oldja meg, de a környezetet erőteljesen károsítja.

A kültéri duguláselhárítás

Bár a dugulások zöme a lakásokban keletkezik, leggyakrabban WC, mosogató, mosdó, fürdőkád dugul el, de gyakran hallani kültéri dugulásokról is. Mi okozza ezeket, hogy védekezhetünk ellene? Mit tehet a duguláselhárítással foglalkozó szakember?

A föld kimosódása és a beomlás veszélye nem csak az anyagi kár miatt kíván fokozott figyelmet, hanem a balesetveszély miatt is. Az udvaron az esővíz visszafolyása, vagy a járólapok, járdák, a betonozás rozzant állapota sokkal többre hívja fel figyelmünket, mint azt első blikkre gondolnánk. A gyökérbenövések okozta  csőtörés során a szennyvíz akár hónapokon keresztül áztathatja a talajt, aminek következtében akár méteres gödrök is kialakulhatnak. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy egy nem várt beomlás milyen súlyos következményekkel járhat, különös tekintettel, ha például egy autóbejáróról van szó.

De melyek is azok a területek, ahol dugulással számolhatunk az udvaron? Az ereszcsatorna az egyik olyan terület, ahol a falevelek, vihar leverte ágak, a sár és a kosz összecsomósodva megakadályozhatja az átjárhatóságot. Természetesen a kockázat mértéke attól is függ, hogy milyen környezetben lakunk, hol helyezkedik el az ingatlanunk. A fás-lombos környezet sajnos nem kedvez az eresz állapotának, mivel a lehulló falevelek, és a lombból odakerülő egyéb szennyeződések megfelelő tisztítás hiányában dugulást okozhatnak. Ennek okán saját érdekünkben muszáj  karbantartanunk az ereszcsatornákat, de ha ez eszköz, vagy idő hiányában elmarad, a duguláselhárítással foglalkozó szakember ennek eltávolításában is hatékony segítség lehet.

A másik problémás része az udvarnak a földbe fektetett csatornarendszer. Mindegy, hogy régi, vagy új a csőhálózatunk, a gyökérbenövés mindkét esetben komoly dugulások okozója lehet. Az idomok csatlakozási pontjainál az egészen vékony hajszálgyökerek bekúsznak a vezetékbe, ahol tápanyagban gazdag nedvességre találva elburjánzanak, beszövik az egész cső és csatornarendszert, és dugulást, csőrepedést, vagy akár csőtörést is okozhatnak. A kertépítés során figyeljünk erre is, legyen szempont, hogy a csőhálózat közelébe ne telepítsünk növényeket, megelőzve ezzel egy évekkel, évtizedekkel később kialakuló problémát. Gondoljunk már ekkor a duguláselhárításra!

Sok esetben lehet probléma az emésztőgödrök eldugulása is. Ez a probléma akkor alakul ki, ha elmulasztjuk az emésztő kiszippantását. Egy idő után olyannyira megnő a kommunális szennyvíz szintje, hogy az akna csőszáját is eléri. Ettől kezdve pedig, egyenes út vezet a dugulás kialakulásához, a szennyeződés torlódása miatt.

Ezen kültéri dugulások elhárítását mindenképpen szakemberrel kell elvégeztetnünk,  ugyanis ők a megfelelő eszközökkel, gyors és hatékony megoldást tudnak nyújtani a problémára. Így például spirálos technikával, vagy komolyabb dugulások esetében Womázással, (magasnyomású mosatással) akár az egész rendszer kitisztítását, átmosását el tudják végezni, ha ez indokolt. Fontos, hogy mindenesetben olyan szakembert hívjunk, aki tapasztalt a duguláselhárítás terén.

Kültéri dugulás esetén esélyes, hogy természeti eredetű anyag (törmelék, sár, rothadó levelek stb.) okozza a problémát. Ezek alapszintű karbantartása nem igényel szaksegítséget, pusztán józan észt: a duguláselhárítás még a dugulás létrejötte előtt kezdődhet. Tisztítsuk rendszeresen a kültéri csatornákat, vigyázva arra, hogy azokba dugulást okozó anyagok ne kerülhessenek.

A megelőzés a duguláselhárítás első lépcsőfoka

Az élet minden területén azt tapasztaljuk, hogy sokkal fontosabb maga a megelőzés, mint a már kialakult probléma, baj kezelése, orvoslása.  Nincs ez másképp a duguláselhárítás terén sem, ahol a baj még akkor is megtörténhet, ha kellően  odafigyelünk arra, melyik lefolyóba mi kerül. Sokszor egyszerűen csak szokásaink felelősek a mosogató, vagy a fürdőszobai lefolyók dugulásáért. Fontos tehát, hogy megnézzük, hogy mikor mire kell jobban odafigyelnünk.

Arra talán nem is szükséges felhívni a figyelmet, hogy a mosogatókat, mosdókagylókat célszerű prevenciós jelleggel tisztán tartani, és minimum negyedévente, elsősorban gél állagú lefolyótisztítóval megtisztítani. A konyhai mosogató esetében még ennél is gyakrabban kéne alkalmaznunk a lobogó forró vizes öblítést, mellyel elősegíthetjük, hogy a zsiradékok a cső oldaláról feloldódjanak. Ha eltekintünk az ételmaradékok okozta dugulástól, akkor még arra is érdemes odafigyelni, hogy ne használjunk a kelleténél több mosogatószert, a fürdőszobában pedig több mosóport, sampont, borotvahabot, egyéb kozmetikumot.

A WC esetében a higiéniai kendő, az arcpamacs, a tamponok, betétek, pelenkák, vagy a macskaalom, valamint a beleöntött ételmaradékok okozhatnak komoly problémákat. Éppen ezért a fenti hulladékokat soha ne a WC-be öntsük, hanem helyezzük el azokat a kukába!

Sokan tekintik jó megoldásnak az apró lyukú műanyagszűrőket, melyeket szinte bármelyik lefolyóhoz használhatunk. S bár igaz, hogy , a szőrszálak, a hajcsomók így nem jutnak le, de tény az is, hogy a víz áramlásának sebessége is csökken, ami nem biztos, hogy jó.

A zsiradékokat, a használt olajat, semmiképpen ne öntsük ki, inkább egy befőttesüvegben dobjuk a kukába. Sajnos a beltéri dugulások nagy része a figyelmetlenségből alakul ki, tehát ha el kívánjuk ezeket kerülni, akkor át kell gondolni, hogy mit kéne megváltoztatni a berögzült rossz szokásaink közül, hogy a dugulások kialakulásának veszélyeit minimálisra csökkentsük.

Amikor a konyhai lefolyó eldugul, vagy a szennyvíz valamelyest visszafolyik, sokan talán nem is gondolnánk, hogy milyen veszélyeket tartogat egy egyszerű dugulás. Fontos tudni, hogy amennyiben a dugulás problémája hosszabb távon is fennáll, érdemes szakembert hívni, aki tapasztalt hozzáértőként esetleg olyan problémát is észrevesz, amit mi magunk laikusként nem is gondolnánk.

Amikor dugulásról van szó, elsősorban a fürdőszobában, konyhában és a WC-ben előforduló dugulási nehézségek, problémák jutnak eszünkbe. Tény, hogy a beltéren  jóval gyakrabban találkozhatunk a dugulás kellemetlenségével, de a kert , az udvar sem élvez mentességet, és a karbantartás hiánya a kültéren is  megmutatkozhat. Sokan nem is gondolnánk, de a házunkat övező környezet is jó néhány  gócpontot rejteget.

A szennyvízvezetékek megfelelő karbantartása, a duguláselhárítás komolyan vétele, továbbá az apró jelekre való odafigyelés igen fontos szerepet játszhatnak a megelőzésben.

Kültéren is sokat segíthet a duguláselhárítás elleni küzdelemben a megelőzés: Az udvari csapok lefolyóinál, átfolyóknál figyeljünk arra, hogy a levelek, faágak, állati szőr ne rekedjen meg a lefolyónál, illetve ha ezt tapasztaljuk, akkor mielőbb távolítsuk el azt onnan. Vigyázzunk, hogy a gyerekek játék közben ne tömítsék el a lefolyókat, átfolyókat homokkal, kaviccsal, földdel, mert ez szintén nem várt duguláshoz vezethet.

Akár odakinn, akár a lakásban tapasztalunk dugulásra utáló jeleket, próbáljunk mi magunk ellene tenni, s ha ez nem megy, akkor a későbbi komolyabb problémák megelőzése érdekében hívjunk duguláselhárítással foglalkozó szakembert!

Duguláselhárítási házi módszerek

Minél régebbi házban, lakásban lakunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy előbb-utóbb szembe fogunk találkozni a dugulás fenyegető rémével. Bár előfordulhat olykor dugulás újabb épületekben is, mégis a régi, már elavult csővezetékekkel rendelkező ingatlanok a veszélyeztetettebbek. Hogy ne kelljen nap, mint rettegni egy dugulástól, segítünk néhány jó tanáccsal, hogy hogy előzhető meg a baj.

Mosdónál vagy mosogatónál észlelt dugulás esetén kezdjük az orvoslást a szifon szétszedésével. Ha szerencsénk van, már az is segíthet. Ha már szétszedjük a szifont, mossuk át ecetes forró vízzel!

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntethetjük vele. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében öntsünk a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás mérséklődik, alaposan öblítsük át forró vízzel a lefolyót. Ezután várjunk tíz-tizenöt percet, majd engedjünk rá bőségesen vizet.

WC dugulásnál jó tudni, hogy az öblítővíz nem tud kiönteni, mert kb. 10 literesre van tervezve egy WC- csésze, a tartály pedig általában maximum 8 literrel öblít, tehát épp tele lesz. Sokszor már a WC pumpa is meghozza a várva várt eredményt, tehát meg tudjuk vele szüntetni a dugulást.

A fürdőkádnál, zuhanytálcánál nagyon fontos, hogy a hajat, egyéb szöszöket, körmöt, bőrdarabokat mindig távolítsuk el a lefolyóból, hogy ne tudjon tovább haladni a csatornába, mert megakadva eltömődhet az. Itt is hasznos lehet az ecetes-szódabikarbónás elegy, forró vízzel leöbblítve. Ez az egyszerű, olcsó megoldás minden típusú lefolyónál alkalmazható, és a kellemetlen szagokat is megszünteti többnyire.

Van egy igen érdekes szerkezet még, ami a duguláselhárításban is szerepet játszik, ez a darálós WC. Mi is ez? Akár a falon kívüli csövön keresztül is vezethető. Az sem probléma, ha nincs a közelben szennyvízcsatorna akár 80-100 méterre is lehet a főlefolyó. Persze az emelési magasságtól nagyban függ a távolság.  A darálós WC kis térfogatúra aprítja az ürüléket és a papírt, amely 40-50 mm csöveken folyik tovább. A darálós WC által alkalmazott aprító eljárás és szivattyú lehetővé teszi, hogy a szennyvíz akár függőlegesen, a magasabban lévő szennyvíztározóba, csatornába is eljusson. A szerkezet könnyen telepíthető. A rendszer teljesen komplett, minden működéshez szükséges eszköz elfér egy öblítőtartály méretű dobozban így gyorsan telepíthető. Semmivel több helyet nem foglal egy hagyományos WC-nél. Egyes típusai továbbítják a mosógép, zuhanyzó, mosdó szennyvizét is. Szükség szerint akár a mosógép, mosdó, fürdő szennyvizét is rá lehet kötni, így egy teljes vizesblokk telepítésének nehézségeit képes megoldani. Elég egy darálós WC egységet telepíteni és máris megoldódott a többi rendszer szennyvízáramlása. Az aprító motor csak időnként kapcsol be, akkor mikor a szintérzékelő úgy érzi kellő mennyiségű darálandó anyag került a tartályba. Zajszintje alacsony.

Azonban van néhány dolog, amiket nem tud ledarálni, ezért semmiképp ne dobjuk bele darálós WC-be. Ezek az alábbiak:

 • műszálas alapanyagú WC papír ( Forest)
 • műszálas alapanyagú termékek ( törlőkendő)
 • óvszer
 • intim betét, tampon
 • csirkecsont, ételmaradék
 • szilárd tárgyak
 • építkezési törmelék, glettelő anyag stb.

Amire figyelnünk kell, hogy 100 % cellulóz legyen az alapanyaga annak, amit beledobunk! Ez nem ugyanaz, mint, a 100% újrahasznosított alapanyagból készült anyagok, és az sem, hogy alapanyaga cellulóz!

Azonban, ha a fentieket betartjuk, nem lehet problémánk a darálós WC-kel. De mint minden gép, ez is elromolhat.

 

 

A duguláselhárítás lehetőségei

Duguláselhárítással ma már sok szakember foglalkozik, hisz egy olyan dologról van szó, ami sok embert, sok háztartást érintett, és érint folyamatosan. Szükség van szakemberekre, jó szakemberekre, pontos, precíz, és nem utolsó sorban gyors szakemberekre van szükség! Ugyanúgy, mint bármilyen más szakmában, bizony nem mindegy, hogy kit hívunk, így legyünk körültekintőek. Nagyon fontos, – talán az egyik legfontosabb, hogy a szakember, akit hívunk, gyors legyen! Hiszen nem mindegy, hogy a szennyvíztől elöntött lakásunk meddig áll víz alatt, illetve meddig nem tudunk használni egy-egy lefolyót. Az is fontos, hogy a szakember, akit hívunk, legyen precíz, tapasztalt, ügyes, és lehetőleg mielőbb, minél kevesebb bontási munkával oldja meg a problémánkat.

Nyilván nem mindegy az sem, hogy mennyibe fog nekünk ez kerülni, de figyeljünk arra is, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb valóban a legolcsóbb, és hogy a legdrágább valóban a legjobb is egyben. Mint minden más területen, javasolt az arany középutat választani, tehát egy középkategóriás árfekvésben dolgozó mestert hívni. A túl alacsony árakat ígérő szakember mindig gyanús. Jó, ha van olyan ismerősünk, aki tud ajánlani már bevált szakembert, hozzá mindig nagyobb bizalommal fordulunk,ha pedig nekünk volt már kedvező tapasztalatunk duguláselhárításban, akkor legjobb, amit tehetünk, hogy a már bevált szakembert hívjuk ismét segítségül!

A jó duguláselhárító szakember rendelkezik többfajta géppel, csatornakamerákkal, elektromos és benzines vízszivattyúkkal, illetve magasnyomású csatornatisztító gép (woma) is rendelkezésére áll, így minden eshetőségre fel van készülve.

Sajnálatos tény, hogy ami eldugulhat, az előbb vagy utóbb el is dugul. Ilyenkor kétségbeesetten szaladunk a legközelebbi áruházba lefolyótisztítóért, elővesszük a WC-pumpát, hosszan folyatjuk a forró vizet, ha szerencsénk van, egy időre meg is oldódik a probléma. Vannak azonban helyzetek, amikor a házi praktikák már nem segítenek és szakembert kell hívnunk. A hiba megszüntetésével foglalkozó mesterrel szemben két fontos elvárásunk van: minél gyorsabban és megfizethető áron dolgozzon a lehető leggyorsabban.

Ha a külső csatorna dugul el, azt okozhatják a fák gyökerei, lerakódott szerves hulladékok, törmelékek és egyéb szennyeződések. A csatornatisztítást professzionális, magas nyomású tisztítógéppel végzik a duguláselhárítással foglalkozó szakemberek, ami többnyire a kocsijukba van beépítve. A speciális kialakításnak köszönhetően a törmelék a tisztító aknánál gyűlik össze, melyet már kézi erővel is el lehet távolítani. A gép előnye, hogy tiszta vízzel dolgozik, így nem károsítja a környezetet.

A kültéri dugulás lehetséges okai:

 • csatornalejtési probléma, áll benne a víz
 • elzsírosodott lefolyó, főleg mosogatóknál
 • gyökérbenövés a csatornahálózatban
 • eső bemossa a földet, kavicsot, homokot
 • idegen tárgyak kerültek a csatornába

Beltéri dugulás esetén a csatornatisztítást magasnyomású géppel már nemigen lehet elvégezni, mivel nagy károkat is okozhat. Bár tisztítónyíláson keresztül épületen belül is alkalmazható, de csak megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező duguláselhárító szakember végezheti.

A beltéri dugulás lehetséges okai:

 • nem megfelelő csőátmérők
 • sok könyök és forduló
 • rossz lejtési szögek
 • étel maradékok

Ha dugulást észlelünk, először próbáljuk ki azokat a módszereket, melyekkel magunk is eredményt érhetünk el: pumpa, vegyszerek, szódabikarbóna-ecet kombó, szifon tisztítás. Ha a művelet nem vezet eredményre, a további bajok megelőzése érdekében forduljunk duguláselhárításban jártas szakemberhez!

A hitelbírálat folyamata

Azt a kockázatelemzési munkafolyamatot nevezzük hitelbírálatnak, amely konkrétan hiteligénylés miatt a hitelintézet vagy a hitelt kínáló pénzügyi vállalkozás megállapítja folyósítható e a kívánt összeg a kérelmező számlájára.

hitelbírálat

Magyarországon kizárólag pénzügyi felügyelet PSZÁF engedélyével működő bankok vagy pénzügyi vállalkozások adhatnak hitelt. Rajtuk kívül azok a határon átnyúló szolgáltatást kínáló fióktelepek működhetnek legálisan, amelyet az Európai Unió bármely más pénzügyi felügyelete hivatalosan engedélyezett és emellett haza működésüket a PSZÁF regisztrált. Ezek listája nyilvános, és megtalálható a magyar hatóság honlapján.

Az adóminősítést és a fedezetértékelést is magában foglalja a hitelbírálat.  A hitelbírálati idő a hitelcéltól és a hitel összegétől függ. A kis összegű hiteleket helyben szokás elbírálni, milliós nagyságrendű hitelekről azonban rendszerint az adott pénzügyi szervezet területi központja dönt ez pár hétbe is beletelhet.

Hitelbírálat során ellenőrzik az ügyfél adatainak és a bekért dokumentumok hitelességét, ezután a hitelező a saját hitelbírálati szabályzata alapján megvizsgálja az igénylő vagyoni és jövedelmi helyzetét, adott esetben a biztosítékul szolgáló ingatlan értékét, majd ezek alapján az ügyfél megtudhatja, hogy az adott bank kritériumai alapján megkaphatja e a kívánt hitelt.

Létezik többfajta hitelbírálat.

 • előbírálat/gyorsbírálat:
 • végleges hitelbírálat:
 • standard hitelbírálat:

ha nem azonnal kifizetendő gyorskölcsönről, áruhitelről van szó, akkor az alábbiakat nézik a bankok:

 • Életkor
 • Jövedelem
 • Munkaviszony
 • Munkahely stabilitás (munkahely ne álljon végelszámolás alatt, ne legyen adótartozása, ha egy adott munkáltató korábban egy adott bank felé visszaélt a bankszabályzattal akkor hiába tökéletes az ügyfél hiteligénylése, illetve az adati, nem kaphat hitelt)
 • Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – BAR LISTA-mind a munkavállalót, mind pedig a munkáltatót ellenőrzik
 • Közüzemi számlák befizetései
 • Bankszámlákon más bankok felé fennálló hiteltörlesztések vizsgálata
 • Bankszámlák fedezete
 • Bankszámlák a havi zárási egyenlege
 • Bediktált adatok egyezésének vizsgálata a bekért dokumentumok alapján

Kiegészítő fedezetekről is szó eshet.

Hitelbírálati díj

Legtöbb helyen csak pozitív hitelbírálat után kell megfizetni a hitelbírálati díjat, de több olyan hely is van ahol egyszeri bírálati díjat kell az elbírálás előtt leadni.

Az adósságrendező hitelről

Az adósságrendező hitel az egyik legbonyolultabb hiteltípus. Létezik adósságrendező hitel ingatlanfedezet nélkül, a hitelmindenkinek.hu ebben is segíthet.

Rengeteg olyan kicsiny pontja van, amin sajnos a folyamat közben s meghiúsulhat az ügylet., ha nem tapasztalt hiteltanácsadót választunk vagy esetleg önállóan indulunk neki(utóbbi semmiképp se ajánlott a hitelek útvesztőiben). Ez a hiteltípus rengeteg dokumentációt igényel a bekérendő igazolások miatt, így nem véletlen, hogy a banki tanácsadónak nagy szerepe van ebben ezért nem mindegy a felkészültsége sem.

Sokfajta hitelnél határidők vannak a beadványokra( pl egy deviza hitel esetén) és ha ez nincs betartva, vagy apró félreértések miatt csúszások vannak, ezért több hét akár hónapba is beletelhet mire az új hitelt megkapjuk(elbírálást), de mindeközben a régi hitelt részleteit fizetni kell.  A legfontosabb dolog tehát, hogy bármilyen hitel felvételnél, de főleg adósságrendezésnél szakértő hitelközvetítővel konzultáljunk a problémák elkerülése végett.

Tájékozódás adósságrendező hitel kapcsán a Hitel Mindenkinek weboldalán!

Lakossági hitel – érdemes tudni!

A magánszemélyek( természetes személyek felé nyújtott bankhiteleket és banki kölcsönöket és egyéb hiteljellegű termékeket nevezzük lakossági hiteleknek. Olyan személy igényelhet lakossági hitelfajtát, aki cégtulajdonos, egyéni vállalkozó, de ilyen esetekben nekik igazolniuk kell magányszemélyként a jövedelmüket.

Célok szerint a hitelek fajtái:

 • fogyasztási hitel ( személyi kölcsön és áruhitel például)
 • fejlesztési hitel (például lakáshitel)
 • szabad felhasználású hitelek (például gyorshitel vagy folyószámla hitel)
 • kölcsönök kiváltás vagy másfajta hitelek (például adósságrendező hitel, hitelkiváltás)
 • lízingelős hitelek (például lakáslízing vagy autóvásárlás hitel)
 • másféle hiteljellegű termékek( például kombinált hitelek)

Ezek a hitelek lehetnek egy összegben visszafizetendő, részletfizetéses vagy rulírozó hitelek.
A bankok és a hitelintézmények a saját „Általános Szerződési Feltételek”(ÁSZF) és „Hirdetmény” kiadványaiban közlik a lakossági hitelek nyújtásának feltételeit.

Lakossági hitelek igénylői lehetnek:

 • Alkalmazottak
 • Nyugdíjasok
 • Cégtulajdonosok
 • Egyéni vállalkozók

Banktól és hitelterméktől függően az általános feltételek:

 • 18-70 éves életkor között legyen az igénylő
 • személyi azonosító okmány megléte
 • rendszeres jövedelem (kivéve eseti vagy meghatározott időre szóló jövedelem: szociális -járadékok, szociális járulékok, gyes, gyed stb..)
 • telefonos vagy e-mail elérhetőség

Kereskedelmi bankoknál nem igényelhetnek hitelt:

 • Aktív BAR listások
 • Passzív BAR listások (KHR rendszerbe történő felkerülés miatti tartozás kifizetését követő 1-2 évig passzív bar listásként van nyilvántartva)

Vannak olyan hitelnyújtásra szakosodott vállalkozások, akik az utóbbi feltételektől eltekinthetnek.

Hitelbiztosítás

A hitelezésből eredő kockázatok és károk fedezetéül szolgáló biztosítási forma , ahol a biztosított kizárólag a hitelező, ezt nevezik hitelbiztosításnak, áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kiadott Biztosítási ábécében áll.

A hitelfedezeti biztosítás és a törlesztési biztosítás nem ugyan az a fogalom mint a hitelbiztosítás.

A kereskedelemben, üzleti életben a hitelbiztosítás fogalom használatos, és az adós nem fizetése esetére van kitalálva. Ritka az áruforgalomban az azonnal kifizetés, általában 30-60-90-180 napra hajlandóak fizetni egymásnak a felek, így a szállító addig hitelezi a vevőt. Vannak speciális hitelbiztosítók ilyen esetekben, mivel ezen időtartamok alatt nagyon sok minden történhet ez vevő céggel és ennek az áthidalására jöttek létre ezek a speciális biztosítók.

A belföldi vagy export áruszállításból vagy szolgáltatás nyújtásából adódó kereskedelmi kockázatok csökkentése, a vevő fizetésképtelenségéből vagy késedelmes fizetéséből eredő veszteségek fedezése, a vevők hitelképességének folyamatos vizsgálata és az egyedi termékek gyártási kockázatának minimalizálása a hitelbiztosítás legfőbb célja.
Hitelbiztosítás főszabályozás szerint csak a teljes forgalomra, emellett ügyfélkörre köthető, hiszen csak így teremthető meg a kockázatos, illetve kevésbé kockázatos vevők közötti egyensúly. A biztosító által elfogadható kockázatúnak ítélt ország bevonható a fedezetbe.

Hitelek fajtái, pénz hitelezés

Pénzt általában a bankok hiteleznek, magányszemélyeknek és cégeknek. A magyar jogszabályok szerint meg van határozva, hogy milyen keretekben, és melyik pénzintézetek adhatnak hitelt kamatra. A hitelező a felhasználás módját ellenőrizheti és kikötheti, hogy például csak lakásvásárlási célra lehet felhasználni.  A folyamat úgy zajlik, hogy a bank a kérelmező(adós) számláján jóváírja és rendelkezésre bocsájtja a szerződésben rögzített összeget.  A hitelek lehetnek személyi hitelek vagy reálhitelek.

Ingatlanfedezet alapú hitelek

A legtöbb kölcsön fedezetét a lakások szolgálhatják. Jelzáloghitelt jelenleg csak forint (HUF) alapon lehet igényelni, kivéve adósságrendezés és hitelkiváltás, ezeknél továbbra is elérhetőek a deviza alapú ajánlatok is.

 • A lakáscélú hiteleknél több lehetőség közül lehet választani: használt, új lakás vásárlása, felújítás, korszerűsítés, bővítés, telekvásárlás, építés.
 • A hitelkiváltó, és az adósságrendező hitelek igénybe vételével tudja kedvezőbbé tenni hitelfizetési problémáit. Lényegük, hogy akár egy, vagy több kölcsönét is összevonhatja egyetlen hitellé, amelynek a törlesztő részlete alacsonyabb, mint a jelenlegi/jelenlegiek összege. Ebben az esetben euró (EUR), valamint svájci frank (CHF) alapú ajánlat igénylésére is lehetősége van.
 • Szabad felhasználású jelzáloghitel: Az egyetlen hitelforma, amelynek nincs megszabva célja, felhasználása. Nincs számlabemutatási, elszámolási kötelezettsége.

Ezeknek a hiteleknél a felvehető összeg maximum a fedezetként bevont ingatlan forgalmi értékének 75%-a (forint alapú). Pót fedezet bevonásával tovább növelhető ez az arány.

Jövedelem alapú hitelek

Egyetlen ismert van a jövedelem alapú hitelekből, személyi kölcsönnek nevezzük vagy más néven szabad felhasználású hitelnek. Jelenleg forint és deviza alapon is elérhető. Ez az igény a fizetéseket terheli meg kizárólag, az ingatlanokhoz nem nyúl, tehát nagyobb baj esetére biztonságban tudhatja ingatlanát mindenki.

A bank személy hitel esetén mérlegeli az ügyfél anyagi helyzetét és ettől lesz függővé téve a biztosíték ténye. Akik magas pénzügyi háttérrel rendelkeznek( magas fizetés, nagyösszegű lekötött pénz vagy kötvény a banknál) a bankok általában eltekintenek a vagyoni fedezet kikötésében, azoknál akik gyengébb anyagi körülmények között léteznek, fedezetet köthetnek ki.

 • Biankó hitelek
 • Kezes hitelek
 • Váltóleszámítolási hitelek

A bankok reálhiteleknél a hitelnyújtás időpontjában speciális vagyoni fedezetet kötnek.

Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Kézizálog vagy lombardhitelek
 • Cessziós hitelek
 • Jelzáloghitel (ingatlan alapú)

Áru hitelre

Az árú hitelezések úgy zajlanak, hogy a kiválaszott árú a vásárló birtokába jut, de csak akkor lesz az övé amikor a törlesztőrészlet teljes egészét kifizette. Ez kényelmes hisz többféle lehetőség közül választhatnak az ügyfelek, például,  hogy hány hónapon át akarják törleszteni( értelem szerűen minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a havi törlesztőrészlet).  Érdemes olyan hitellel terhelt árút vásárolnunk, amelyen 0% THM van.

Áruhitel nem csak lakosság és áruház között jöhet létre. A tőkeerősebb cég nem mindig hitelez a kevésbé tőkeerősnek: áruhitelezés az is, amikor egy  szállító beszállítja egy nagyáruházba a termékeit, a nagyáruház pedig csak 90 nappal később fizeti azt ki.  (Ilyenkor szokás faktorálást alkalmazni, hogy a szállító azonnal a pénzéhez juthasson, és újra a termelésbefektethesse be.)

Az áruhitelezéshez kapcsolódó speciális fogalom a váltó.

Kerüljünk ki a hitelválságból!

Fizetési nehézségek következtében van amikor kilátástalannak tűnik a helyzet, viszont jól átgondolt pénzügyi döntések mellett, lassan, de biztosan ki lehet lábalni az adósságokból.

Sajnos a mai világban semmi sem biztos, ha a munkahelyünkön történik valami, betegek leszünk, vagy a törlesztőrészletek a magasba emelkednek, ezek miatt könnyen kerülhetünk lehetetlen és kilátástalan helyzetekbe. Ilyenkor egyedi megoldást kell találni a terhek csökkentésére. Az a szerencse, hogy többféle lehetőség közül lehet választani manapság már, és ha idején kap észbe az ember, akkor minden bizonnyal sikerül is a probléma megoldása.
Bankvizit

Mindenképpen keressük fel a hitelt nyújtó bankot vagy pénzügyi vállalkozást, ha anyagi gondjaink hiteltartozásunk törlesztését is veszélyeztetik, mivel a pénzügyi szakértőkkel együtt könnyebben találunk megoldást a problémánkra. Ez amiatt a legfontosabb, hogy a fizetési késedelem miatt a hitelező nehogy véletlen felmondja a szerződést, és ha sikeretlen a végrehajtás ne kezdje meg a teljes tartozás végrehajtását. Ha a probléma átmeneti jellegű, akkor segíthet egy kisebb összegű áthidaló hitel.

Felülvizsgálat

Legelőször vizsgáljuk felül bevételeink és kiadásaink alakulását ha anyagi nehézségeink jönnek közbe. Mellette mérjük fel, hogy a kiadások között van-e olyan, amely felesleges vagy pazarló (drága hobbik, gyakori utazások,rossz szokások), és ezeket időlegesen vagy akár örökre el kell hagyni.

Óvatosság

Azokkal a megoldásokkal érdemes vigyázni, melyeket nem hitelintézetek kínálnak. A fogyasztói csoportoktól(vásárlási célú, önkéntes társulási formák)melyek nem bankok jobb elkerülni őket. Hitelt ezeket a csoportokat szervező cégek nem nyújtanak, mivel készpénzt a tagoknak nincs jogukban átadni.

Pluszpénz

Azon gondolkodni érdemes ilyen válsághelyzetekben, hogy bevételeinket milyen lehetőséggel tudnánk bővíteni. Például plusz munka, vagy olyan vagyontárgy értékesítésével ami nélkülözhető. A családtagok között is érdemes végigkérdezősködni, hátha tudnak kölcsönben segíteni ideiglenesen. Ezek mellett vegyük számításba tartalékainkat, megtakarításainkat ha rendelkezésünkre áll hitelfedezeti vagy bármilyen más hitelbiztosítás, nézzük meg mikre terjed ki.

Ütemezés

Azoknak, akik tartós problémákkal küszködnek, a legtöbb hitelintézet lehetőséget biztosít arra, hogy a fennálló hitelt átütemezze, méghozzá a futamidő hosszabbításával, vagy úgy, hogy a tőkefizetésre türelmi időt vagyis halasztást kérhet. Ez úgy működik, hogy ha azt kéri valaki, hogy hitele törlesztéséhez egy rövid fél-három év mentességet kapjanak, akkor ebben az időben csak a kamatokat szükségeltetik megfizetni. Lehetőség van arra is, hogy a jelzáloghitel szerződés futamidejét meghosszabbíttatják, így a havi törlesztőrészletek csökkenhetnek. Kamatmérséklésre is van emellett lehetőség, de a lakás és takarékpénztári befizetéseket ideiglenesen lehetséges beszüntetni.

Állami segítség

Fontos felmérni, hogy az árfolyamrögzítő program esetén meghatározott törvényi feltételek esetünkben fennállnak-e, ha az állami segítségként adott árfolyamrögzítést választanánk hitelünk rendezésére, Át kell gondolnunk, hogy a jelenlegi átmeneti segítség fejében tudjuk-e vállalni a későbbiekben jelentkező kötelezettséget, vagyis a felhalmozott tartozások kifizetését egy összegben. Ha a forint árfolyama kedvezőtlenül alakul, akkor számítani kell arra, hogy a törlesztés futamideje túlságosan hosszúra nyúlhat ki. A PSZÁF árfolyamrögzítő kalkulátorával emiatt kalkulálni kell, várhatóan milyen anyagi terheket is jelent majd a jövőben a gyűjtőszámla-hitel törlesztése.

Duguláselhárítás, szódabikarbóna segítségével

A lefolyók eldugulása egy roppant bosszantó probléma, amellyel valószínűleg már majdnem minden háziasszony találkozott.

Duguláselhárítás, szódabikarbóna segítségével

A duguláselhárítás sokba kerülhet kis dugulások esetén, ha azt szakember segítéségével oldjuk meg, ezért okosabban teszed, ha kis dugulás esetén Te magad veszed kézbe az irányítást (komoly dugulásnál mindig hívj szakembert!). A durva, környezetkárosító anyagok helyett azonban azt javasoljuk, hogy próbálkozz környezetbarát, házi szerekkel.

Az egyik ilyen, szinte minden háztartásban megtalálható szer nem más, mint a szódabikarbóna. A szódabikarbóna nem csupán a duguláselhárításnál nyújthat neked nagy-nagy segítséget, hanem a dugulások megelőzésénél, illetve számos más, háztartási munkánál is.

A különböző vegyszerek helyett ugyanis, remekül lehet használni a szódabikarbónát. Tudtad- e például azt, hogy a szódabikarbóna kiváló fehérítő hatással rendelkezik, ezért ruhák fehérítésére tökéletesen alkalmas? És azt tudtad, hogy vízkő ellen is hatásos megoldást kínál? Mivel a szódabikarbóna remek vízkőoldó szer, így a lefolyók dugulásánál is nagy sikerrel alkalmazható.

Amennyiben eldugult a lefolyód, úgy azt javasoljuk, hogy a durva vegyszerek helyett, vesd be inkább a szódabikarbónát.

Lássuk, hogyan is használd duguláselhárítás céljából a szódabikarbónát! Amennyiben azt tapasztalod, hogy a lefolyód még nem teljesen dugult el, csupán nehezebben folyik le rajta a víz, úgy könnyedén megelőzheted a makacs dugulást azzal, ha öt evőkanálnyi szódabikarbónát elkeversz két liter vízben. Ezt a keveréket fel kell forralnod, majd azonnal öntsd is le azt a lefolyóba. Legtöbbször, már ez az egyszerű módszer is megoldást jelent a lefolyó megtisztítására. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a szódabikarbónás öblítés után is nehezen folyik le a víz, akkor lehetséges, hogy nagyobb a baj, mint azt elsőre gondoltad volna.

A lefolyó vízkövesedése ugyanis, lehet, hogy sokkal előrehaladottabb állapotban van már, így más, erőteljesebb megoldásra lesz szükség. A szódabikarbónát ilyen esetben ecettel kombinálva érdemes használni. Az ecet szintén remek vízkőoldó hatással rendelkezik, emellett pedig a lefolyóban lévő baktériumokat is el tudja pusztítani, vagyis a lefolyóból áradó rossz szagok is megszűnhetnek a hatására. Hogyan használd ecettel kombinálva a szódabikarbónát, duguláselhárításhoz? Egy csészét tölts meg szódabikarbónával, majd öntsd le azt az eldugult lefolyóba. Ezután, önts le a lefolyóba némi ecetet is.

Fontos, hogy az ecet 20 százalékos töménységű legyen, mivel ez a lehető leghatékonyabb vízkőoldásra. Amikor az ecetet rátöltöd a szódabikarbónára, azt fogod tapasztalni, hogy erőteljes pezsgés lép fel. Ezt a két anyag közötti kémiai reakciónak lehet köszönni. Ez a pezsgés az, ami remekül fel tudja oldani a lerakódott vízkövet. Nagyjából 30 percen át hagyd hatni a keveréket, hogy az maximálisan ki tudja fejteni a vízkőoldó hatását. Amikor a hatóidő letelt, forralj fel két liter vizet.

A forró vizet öntsd le a lefolyóba, majd ezt követően, folyó meleg vízzel is öblítsd át a lefolyót. Ekkor már minden bizonnyal a lefolyó tökéletesen fog működni, vagyis a beleengedett víz akadálymentesen le is tud majd folyni. Amennyiben ez mégsem következne be, úgy valóban nagy lehet a baj a lefolyóban, így szükség lehet más módszerre is a duguláselhárítás céljából. Természetesen dönthetsz úgy is, hogy szerelőt hívsz, hiszen a szakember gyorsan és hatékonyan meg tudja szűntetni a dugulást, vagy választhatod azt a megoldást is, hogy házilag, vegyszerek segítségével orvosolod a problémát.